Film i serije

Preminuo glumac Voja Mirić

Preminuo glumac Voja Mirić
Foto: Ilustracija | Preminuo glumac Voja Mirić
N.N.

Srpski glumac Voja Mirić, poznat po legendarnoj ulozi Ahmeda Nurudina u filmu "Derviš i smrt", preminuo je u 86. godini u Beogradu.

Mirić je tokom svoje karijere ostvario veliki broj uloga, ali je uprkos popularnosti osamdesetih godina napustio glumu i povukao se u miran život.

"Došle su nove generacije, zaista izvanredne, ona iz češke škole, rediteljska, koja je, naravno, imala i svoju generaciju glumaca. Mi smo bili već stariji. A onda je došlo i do smanjenja posla", jednom prilikom objasnio je Mirić svoj odlazak sa scene.

On je rođen 1933. godine u Trsteniku, a glumom se počeo baviti sasvim slučajno kada je kao gimnazijalac otišao s prijateljem na probu nove predstave gradskog pozorišta i dobio ulogu starca.

Nakon toga se preselio u Beograd gdje je završio Akademiju scenskih umjetnosti. Diplomirao je u klasi profesora Tanhofera, počeo glumiti u novosadskom pozorištu, ali je poslije odsluženog vojnog roka nastavio raditi u beogradskom pozorištu da bi na kraju postao slobodni umjetnik.

Odigrao je otprilike 50 filmskih uloga, a 1964. godine osvojio je Srebrnu arenu za film "Službeni položaj" Fadila Hadžića, a deset godina potom i Zlatnu arenu za "Derviš i smrt" Zdravka Velimirovića.

Zapažene uloge Mirić je ostvario u ostvarenjima "Čudna devojka", "Dani iskušenja", "Do pobede i dalje", "Sretni umiru dvaput", "Izdanci iz opaljenog grma", "Valter brani Sarajevo", "Otpisani", "Vrhovi Zelengore", "U sukobu", "Dvoboj za južnu prugu", "Neka druga žena", "Odlazak ratnika, povratak maršala"...

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije