Film i serije

Preminuo hrvatski filmski kritičar

Preminuo hrvatski filmski kritičar
Foto: Facebook | Preminuo hrvatski filmski kritičar

ZAGREB - Hrvatska filmska kritika ostala je bez filmskog kritičara Tomislava Čegira.

Čegir je rođen 1970. godine u Zagrebu, gdje je studirao na Filozofskom fakultetu i diplomirao istoriju i istoriju umjetnosti, javila je Slobodna Dalmacija.

Radio je kao profesor istorije u Osnovnoj školi Jakovlje, ali i djelovao kao filmski i strip kritičar, sarađujući i za radio i televiziju.

Kritikom se počeo baviti prije tačno 30 godina, 1994, a filmske i stripovske tekstove i eseje pisao je za najviše za "Vijenac", ali časipise kao što su "Hrvatski filmski ljetopis, "Hrvatsko slovo", "Heroina Nova". Za filmsku kritiku je 2009. ovjenčan nagradom Vladimir Vuković. 

Objavio je i nekoliko knjiga: "Filmski prostori: Hrvatske rekonstrukcije američkoga žanrovskog filma" i "Hrvatski filmski redatelji" (koautor s Joškom Marušićem i Tomislavom Šakićem) u izdanju Hrvatskog društva filmskih kritičara, "Filmski osvrti: Autorske i žanrovske perspektive"  u izdanju Matice hrvatske te "Otkrivanje stripa" u izdanju Vedisa. 

Bio je član žirija na festivalima poput ZagrebDoxa i Pula film festivala, a selektor u kategoriji dokumentaraca na Danima hrvatskoga filma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije