Film i serije

Preminuo legendarni Mladomir Puriša Đorđević

Preminuo legendarni Mladomir Puriša Đorđević
Foto: Tanjug/Arhiva | Preminuo legendarni Mladomir Puriša Đorđević

Jedan od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih filmskih autora, Mladomir Puriša Đorđević, preminuo je danas u Beogradu.

Filmski znalac i nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke Radoslav Zelenović rekao je Tanjugu da nas je napustio reditelj sa najdužom filmskom biografijom i jedan od najvažnijih filmskih stvaralaca na ovim prostorima, povodom smrti jednog od najznačajnijih jugoslovenskih i srpskih filmskih autora, Mladomira Puriše Ðorđevića.

"Sa velikom tugom sam primio vest o smrti Ðorđevića koji je bio moj prijatelj i čovek sa zaraznim entuzijazmom. Napustio nas je filmski stvaralac koji je prvu režiju ostvario 1947. godine kada je snimljen dokumentarac "Trst". U najdužu filmsku biografiju stalo je 65 režija i scenarija...Ðorđević je bio i novinar, ali pre svega zaljubljenik u film", kazao je Zelenović.

Za njega nema dileme da iz Ðorđevićevog opusa treba izdvojiti filmove iz nastale 1966. 1967. i 1968. godine.

"Ðorđevićevi filmovi 'San', 'Jutro' i 'Podne' obeležili su jugoslovensku kinematografiju...To su filmovi koji su proslavili jugoslovensku kinematografiju i uticali na formiranje filmskog ukusa generacija zaljubljenika u sedmu umetnost", kazao je Zelenović.

Ðorđević je danas preminuo u 98. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije