Film i serije

Preminuo reditelj Melvin van Pibls

Preminuo reditelj Melvin van Pibls
Foto: Tanjug/AP/Evan Agostini | Preminuo reditelj Melvin van Pibls
N.N.

Reditelj Melvin van Pibls, koji je bio poznat kao "otac crnog bioskopa" i koji je stajao iza filma "Watermelon Man" i "Sweet Sweetback's Baadasssss Song", umro je u utorak u svojoj kući u Njujorku.

Njegova porodica je objavila vijest u zajedničkom saopštenju sa "The Criterion Collection" i "Janus Films".

"Tužni smo što objavljujemop smrt velikana američke kinematografije Melvina van Piblsa, koji je sinoć preminuo kod kuće sa porodicom u 90. godini", navodi se u pismu.

"U svojoj karijeri bez premca, Van Pibls je ostavio neizbrisiv trag u međunarodnom kulturnom pejzažu. U karijeri bez premca koju odlikuju neumoljiva inovativnost, bezgranična radoznalost i duhovna empatija, Melvin van Pibls svojim filmovima, romanima, predstavama i muzikom ostavio je neizbrisiv trag na međunarodnom kulturnom pejzažu."

Sin Mario van Pibls dodao je: "Tata je znao da su crne slike važne. Ako slika vrijedi hiljadu riječi, koliko je vrijedio film? Želimo da budemo uspjeh koji vidimo, pa moramo da vidimo da smo slobodni. Istinsko oslobođenje nije značilo oponašanje mentaliteta kolonizatora. To je značilo cijeniti moć, ljepotu i međusobnu povezanost svih ljudi."

(B92)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije