Film i serije

Pretpremijerno prikazan film "Dianina djeca"

Pretpremijerno prikazan film "Dianina djeca"
Foto: Srna / Dobrila Kukolj | Pretpremijerno prikazan film "Dianina djeca"
Srna

U okviru manifestacije "Dani sjećanja" u Banjaluci je prikazan dokumetarni film "Dianina djeca", autorke Slađane Zarić, u produkciji Radio-televizije Srbije, koji govori o Diani Budisavljević, koja je za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske spasila između 7.000 i 12.000 srpske djece iz ustaškog logora Jasenovac.

Slađana Zarić rekla je novinarima da je projekcija filma svojevrsna pretpremijera uoči beogradske premijere i da je to priča o velikoj humanoj ženi, ali istovremeno i priča o strašnom stradanju. 

"Pričamo o 20.000 ubijene djece u Jasenovcu i taj broj bio bi mnogo veći da nije bilo Budisavljevićeve i njenih saradnika koji su izbavljali djecu iz Jasenovca i spasavali im život", navela je Zarićeva. 

Ona je rekla da je film sniman u Republici Srpskoj, Srbiji, Austriji, Hrvatskoj, dodajući da se govori o više od 7.000 djece koja su ostala živa zahvaljujući aktivnostima Budisavljevićeve i njenih saradnika. 

Direktor Centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženja nestalih lica Republike Srpske Milorad Kojić rekao je da je Diana Budisavljević, zahvaljujući komunističkom sistemu, bila gurnuta u stranu i da nije bilo dozvoljeno pričati o svim njenim djelima. 

"Ona je prema procjenama spasila između 7.000 i 12.000 djece iz logora Jasenovac i to su komunisti pripisali kao svoju zaslugu. Ovim filmom RTS je oživjela sjećanje na Dianu Budisavljević i u pravom kontekstu prikazala istorijske činjenice", naglasio je Kojić. 

Dobrila Kukolj, jedno od hiljada djece koje je spasila Diana Budisavljević, rekla je da je imala 10 godina kada su je iz njenog mjesta Međeđa kod Kozarske Dubice zajedno sa porodicom ustaše odvele u Jasenovac, te da su od nje i majke odmah razdvojili njenog oca i brata, koje nikada više nije vidjela. 

Ona je navela jedno od mnogih zločina ustaša kojima je bila svjedok u tom zloglasnom logoru, a desio se prilikom ulaska u jasenovački logor kada je jedan od crnokošuljaša pored kojih su prolazili uzeo dijete iz naručja žene koja je bila ispred nje, "nabio ga na sablju i bacio psima, a majka, koja se baca na njega, završila je tako kobno". 

Kukoljeva je ispričala da je provela oko tri i po mjeseca na livadi ograđenoj žicom, navodeći da nije bilo vode, već da su koristili kišnicu. 

"Jedan dan kupe nas da negdje odlazimo, a od svoje majke sam čula da nas vode neke žene koje imaju crveni krst. Ja sam tek kasnije doznala da je to bila Diana", rekla je Kukoljeva. 

Ona je dodala da je bila data u porodicu sa četvoro djece u selu Toranj, gdje je otac te djece bio Hrvat, a njegova žena Mađarica.

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije