Film i serije

100 godina od rođenja Marlona Branda

100 godina od rođenja Marlona Branda
Foto: Twitter / Printscreen | Prije 100 godina rođen Marlon Brando

​Navršilo se ravno 100 godina od rođenja američkog glumca Marlona Branda (1924-2004). Bio je jedna od najvećih holivudskih zvijezda pedesetih godina prošlog vijeka, dvostruki dobitnik Oskara, a svrstava se i među najuticajnije glumce.

Imao je burno djetinjstvo, a sa 18 godina preselio se u Njujork da bi se bavio glumom. Učio je o glumi od legendarnih Stele Adler i Elije Kazana.

Poslije uloge Džonija Strablera, nemirnog motocikliste u filmu "Divljak" stvorio je imidž buntovnika za predstojeću "rokenrol" eru. Mnogi muzičari, poput Elvisa Prislija, imitirali su Brandov imidž i ponašanje. Brandova eksplozivna pojava isijavala je sirovu seksualnost što je u bioskope privlačilo žensku publiku svih godina. Bio je heroj i u očima Džejmsa Dina, koji je govorio da ga kopira kao glumca i kao osobu.

Šezdesetih godina okušao se i kao režiser u filmu "Jednooki Džek". I taman je upao u "kolotečinu" poslije nekoliko prosječnih uloga, kada je 1972. zaigrao u "Kumu". Poslije toga pružio je jednu od svojih najboljih uloga u filmu Bernarda Bertolučija, "Poslednji tango u Parizu".

Dobio je honorar od milion dolara za ulogu pukovnika Kurca u "Apokalipsi danas", a Oskara za ulogu u "Na dokovima Njujorka".

Ženio se tri puta i imao brojne ljubavne romanse. Iz brakova, ljubavi i afera, za sobom je ostavio čak 14 potomaka, od kojih su neka djeca bila usvojena.

Kremiran je, a njegov pepeo je rasut na dva mjesta - na Tahitiju i u Dolini smrti, prenose "Novosti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije