SP Qatar 2022.

Film i serije

Prikazan dokumentarni film "Odbrana sela Drecelj"

Prikazan dokumentarni film "Odbrana sela Drecelj"
Foto: Srna | Prikazan dokumentarni film "Odbrana sela Drecelj"
Srna

​U Domu kulture u Vlasenici danas je prikazan dokumentarni film "Odbrana sela Drecelj" autora Saše Nikolića posvećen srpskim borcima koji su tokom Odbrambeno-otadžbinskog rata branili ovo selo koje je poslije Dejtona pripalo federalnoj opštini Olovo.

Nikolić je rekao novinarima da je povod za snimanje filma 30 godina od odbrane sela Drecelj, te da je film sniman tokom prošle i ove godine.

"Nakon 10 mjeseci uspjeli smo da snimimo film o formiranju Druge romanijske motorizovane brigade u čijem sastavu je bio i Olovski bataljon i Dreceljska četa Vojske Republike Srpske", naveo je Nikolić.

On je rekao da je film snimljen s ciljem njegovanja kulture sjećanja na srpske borce koji su časno branili Drecelj i Republiku Srpsku.

Nikolić je dodao da je film zasnovan na svjedočenju 17 učesnika rata, demobilisanih boraca koji se pojavljuju u ovom filmskom ostvarenju.

On je naveo da je film rađen prema njegovoj knjizi "Srbi, Drecelj i Dreceljani" koju je objavio u Beogradu 2012. godine, kao i arhivskim snimcima novinara RTRS-a koji su pravili reportažu o ovom selu.

Film je sniman na području sela Drecelj, te opština Sokolac, Istočno Novo Sarajevo, Pale, Zvornik i Vlasenica u koje su izbjegli mještani ovog sela.

Ljubomir Aleksić, učesnik odbrane sela Drecelj, izjavio je novinarima da su Dreceljani samoorganizovano krenuli u odbranu sela 1992. godine da bi se na današnji dan 1993. godine, kada je bila najžešća ofanziva, 58 boraca suprotstavilo pripadnicima takozvane Armije BiH kojih je bilo oko 1.300.

"Ponosan sam što smo uspjeli da dio linije koji je na trenutak pao ubrzo vratimo u naše ruke i tako je ostalo do posljednjeg dana rata", izjavio je Aleksić.

On je rekao da mu je najžalivije to što su poslije rata izgubili svoju teritoriju "za zelenim stolom".

"Veoma sam ponosan na Drecelj i Dreceljane i zahvalan Saši Nikoliću kao jednom od najvrednijih Srba koji je uspio da napiše knjige i snimi film koji će ostati trajno kao uspomena na protekli rat", naveo je Aleksić.

Autor dokumentarnog filma "Odbrana sela Drecelj" Saša Nikolić srpski je književnik rođen u Olovu, dobitnik je više nagrada i priznanja i autor 12 knjiga.

Prikazivanje filma "Odbrana sela Drecelj" organizovao je vlasenički Centar za kulturu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije