Film i serije

Prikazan film "Ljubav tvoja i neposlušnost moja"

Prikazan film "Ljubav tvoja i neposlušnost moja"
Foto: Srna | Prikazan film "Ljubav tvoja i neposlušnost moja"

ISTOČNO NOVO SARAJEVO - U Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo sinoć e premijerno prikazan igrano-dokumentarni film autora Luke Đurapčevića iz Podgorice "Ljubav tvoja i neposlušnost moja", koji govori o pokajničkom putu i metanoji srca kod mladog čovjeka koji je, kao i mnogi njegovi vršnjaci, huk sa tribine i pripadnost navijačkim grupama zamijenio liturgijom i slavoslovljem Bogu živom.

Đurapčević je izjavio Srni da je želio da kroz svoj primjer pomogne nekima koji su na nekoj životnoj raskrsnici i biraju svoj put.

On je rekao da su glavni fokus i ciljana grupa ljudi koji su pripadnici navijačkih grupa, ali u filmu se može pronaći bilo koji čovjek iz bilo koje sfere života, te napomenuo da se navijači u filmu ne prikazuju kao zločinci već je samo napravljena paralela između navijačkog i duhovnog pristupa životu.

Đurapčević je pojasnio da je bio navijač, te da je nekoliko godina živio u Kanadi gdje je radio u noćnim klubovima i bio tjelohranitelj jednoj kanadskoj porodici, te spoznao određene negativne aspekte takvog načina života.

"Naparavljena je paralela između navijačke tribine, noćnog života, života na Zapadu koji mnogi idealizuju, koji nosi sa sobom ozbiljne posljedice po ljudsko tijelo, ali mnogo važnije dušu. Sa druge strane, prikazan je taj liturgijski život kao krajnji cilj svakog čovjeka", rekao je Đurapčević.

On je rekao da se Božija ljubav ne može mjeriti sa bilo kojom drugom ljubavlju koju čovjek može da dobije i to ga je na neki način navelo da promijeni svoj život iz korijena.

"Iako nisam pravio ozbiljne greške u životu, ipak sam griješio. Spoznavši Božiju ljubav shvatio sam da, iako sam mislio da to nisu velike greške, treba da se promijenim i svoj život više usmjerim ka Crkvi Božijoj i samom Gospodu", naveo je Đurapčević i dodao da oni koji su pogledali film već na neki način prave ozbiljne promjene u životu.

Đurapčević je rekao da je, osim ove poruke koju film šalje, napravljena humanitarna akcija jer on nije želio da ima bilo kakvu zaradu od filma, nego je odlučio da u saradnji sa Humanitarnom organizacijom "Srbi za Srbe" pomogne višečlanim srpskim porodicama, a Humanitarnim omladinskim klubom "Mladi za Kosmet" manastirima na Kosovu i Metohiji.

"Čeka nas velika turneja, u više od 200 gradova širom svijeta. Kada završimo ove naše srpske zemlje i promociju u njima, nastavljamo dalje ka Zapadnoj Evropi, SAD, Kanadi, Australiji", rekao je Đurapčević.

Koordinator događaja u Republici Srpskoj u ime Humanitarne organizacije "Srbi za Srbe" Marko Maunaga izjavio je da će oni pomoći četiri socijalno ugrožene porodice sa četvoro i više djece i to sa Kosova i Metohije, centralne Srbije, Crne Gore i Republike Srpske, odnosno Hercegovine.

"Trenutno smo na turneji po Republici Srpskoj, film je prikazan u Banjaluci i Doboju i prošlo je više nego odlično. Ovo je 13 projekcija filma `LJubav tvoja i neposlušnost moja` i do sada smo skupili više od 20.000 evra", naveo je Maunaga.

Film je snimljen po blagoslovu NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita Crnogorsko-primorskog Joanikija.

Ulaz na projekciju filma bio je slobodan, ali posjetioci su mogli da u postavljene kutije na ulazu u Kulturni centar doniraju određena sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije