Film i serije

Prikazan film "Ljubavi jedne plavuše" Miloša Formana

Prikazan film "Ljubavi jedne plavuše" Miloša Formana
Foto: Srna | Prikazan film "Ljubavi jedne plavuše" Miloša Formana

PALE - Projekcijom filma "Ljubavi jedne plavuše", na Palama je večeras počela trodnevna "Filmoteka" posvećena poznatom čehoslovačkom i američkom režiseru Milošu Formanu, koju organizuje Kinoteka Republike Srpske.

Filmski arhivista Kinoteke Srpske Boris Čvoro rekao je novinarima prije projekcije filma da Kinoteka nastavlja sa svojim redovnim programom i da je ovaj put domaćin Ekonomski fakultet na Palama.

"Od sada će se `Filmoteka` održavati u amfiteatru Ekonomskog fakulteta. Ovaj mjesec posvećen je čuvenom čehoslovačkom i američkom režiseru Milošu Formanu koji je preminuo ove godine u Americi u 87. godini", naveo je Čvoro.

On je dodao da su na programu tri njegova djela, da je film iz večerašnje projekcije nastao 1965. godine i da je riječ o ranoj fazi Formanove karijere, dok je još uvijek stvarao u Češkoj na češkom jeziku, te predstavlja jedan od najreprezentativnijih djela takozvanog češkog novog talasa.

Za sutra je planirana projekcija filma "Amadeus" iz 1984. godine, iz perioda kada je Forman već postao režiser svjetskog renomea i koji je nagrađen Oskarom za režiju, a riječ je o životu slavnog kompozitora Volfganga Amadeusa Mocarta.

U četvrtak, 15. novembra, biće prikazan film "Gojini duhovi" iz 2006. godine, Formanov posljednji igrani film koji se bavi fiktivnom situacijom u životu čuvenog španskog slikara Franciska Goje.

"Filmoteka" počinje u 19.00 časova, a ulaz za sve projekcije je besplatan.

Jan Tomaš Forman, poznatiji kao Miloš Forman, bio je čehoslovački i američki filmski režiser, scenarista, glumac i profesor. Rođen je u Časlavu 1932. godine. Roditelji su mu stradali u nacističkim koncentracionim logorima tokom Drugog svjetskog rata.

Poslije rata, kao siroče, pohađao je ugledni Internat kralja DŽordža u Podebradiju u Češkoj, gdje se upoznao sa filmskom i pozorišnom produkcijom.

Sa 18 godina studirao je scenario na tada tek osnovanoj, a danas čuvenoj Praškoj akademiji scenskih umjetnosti. U rodnoj Češkoj živio je do 1968. godine.

Za to vrijeme snimio je tri igrana filma, od kojih se "LJubavi jedne plavuše" iz 1965. godine smatra jednim od najreprezentativnijih djela takozvanog češkog novog talasa.

Nakon trećeg igranog filma "Gori, moja gospođice!" /1967/, emigrirao je u SAD i tada je procvjetala njegova međunarodna karijera.

Dva puta je nagrađen "Oskarom" za režiju, i to za filmove "Let iznad kukavičijeg gnijezda" /1975/ i "Amadeus" /1984/.

Dobitnik je gotovo svih najvažnijih nagrada iz oblasti filma, uključujući "Zlatni globus", "Baftu", priznanja u Berlinu i Kanu, te nagrade Evropske filmske akademije.

Miloš Forman preminuo je 13. aprila ove godine u Konektikatu, u SAD, u 87. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije