Film i serije

Prikazan film "Teslin narod"

Prikazan film "Teslin narod"
Foto: Srna | Prikazan film "Teslin narod"

Na Han Pijesku večeras je prikazan film "Teslin narod" reditelja i producenta Željka Mirkovića, koji govorio o istorijatu srpskih imigranata u Americi.

Filmski arhivista u Kinoteci Republike Srpske na Palama Boris Čvoro rekao je srni da film govori o srpskim imigranima u Americi, počev od prvog među njima Đorđa Šagića, preko dvojice najistaknutijih - Nikole Tesle i Mihajla Pupina, do onih koji danas ostavljaju pečat u SAD i svijetu.

Nikolu Teslu, kako je naveo, u filmu igra Željko DŽek Dimić, srpski glumac u SAD koji je bio gost Kinoteke Republike Srpske na nedavno završenom filmskom Kampusu održanom na Palama.

Čvoro je rekao da scenarista Miloš Rastović, uz Dimića u ulozi Tesle, vodi priču u kojoj je predstavljeno više od 70 uspješnih američkih Srba - naučnika, biznismena, političara, novinara, glumaca i drugih koji su svojim umom i nadarenošću zadivili svijet.

Film "Teslin narod" osvojio je dvije nagrade na Filmskom festivalu "Red dirt" u Stilvoteru u državi Oklahoma u SAD.

Projekcija ovog dugometražnog filma na Han Pijesku održana je u sali Doma kulture, u saradnji Kinoteke Republike Srpske i lokalnog Centra za omladinu i sport "Pogled".

U Domu kulture na Han Pijesku će u srijedu, 30. novembra, biti prikazan i dokumentarac "To je Toma", čime će biti završene aktivnosti ove javne ustanove u okviru "Novembra, mjeseca dokumentarca" u kome su prikazani filmovi "Let nad Javor gorom -dva", "Pečat braće LJubavića" i "Knez Lazar". /kraj/ad/bb/foto

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije