Film i serije

Pripreme za ovogodišnji Sarajevo Film Festival u toku

Pripreme za ovogodišnji Sarajevo Film Festival u toku
Foto: Arhiva | Pripreme za ovogodišnji Sarajevo Film Festival u toku

Deset je dana do početka 27. izdanja Sarajevo Film Festivala. Da se festival približava, vidljivo je po radovima ispred Narodnog pozorišta.

 

Ispred najveće bh. teatarske kuće počelo je postavljanje festivalske pozornice, a nedaleko je postavljeno i najveće kino platno u regiji, u ljetnom kinu Metalac, a uskoro će tu biti i stolice. Na 27. Sarajevo Film Festivalu publika će moći birati na koji način će biti prisutna na festival.

"Za one koji se ne osjećaju da mogu doći do Sarajeva ili da žele da budu u zatvorenim ili otvorenim kinima sa dosta ljudi imamo i online program kompletnog festivala, tako da jednostavno mislim festival se kreće naprijed. Idemo dalje sa načinom na koji se događaji organizuju, mada ja bih se ipak usudio reći da je ovo prvi postpandemijski festival", rekao je šef Industrijskog odjela SFF-a Jovan Marjanović.

Za nagradu "Srce Sarajeva" u takmičarskim programima ukupno će se takmičiti 48 filmova.

"Imamo uvijek neke novine, neke nove programske cjeline, neka nova unaprijeđenja. Ove godine su to nagrade koje ćemo dodijeliti za televizijske autore, radnike, saradnika i izvođače. I to je nešto, rekla bih, što je ove godine sigurno novost i fokus samoga Festivala", kazala je Elma Tataragić, selektorka Takmičarskog programa za igrani film.

Uz mnoge regionalne filmske aktere, gost Festivala biće čuveni reditelj "Wim Wenders", kojem će biti uručena nagrada "Počasno Srce Sarajeva". Građani Sarajeva sa nestrpljenjem očekuju najveći kulturni događaj u svom gradu, piše BHRT.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije