Film i serije

"Prirodni odabir" Alete Rajič na Festivalu animiranog filma u Ansiju

"Prirodni odabir" Alete Rajič na Festivalu animiranog filma u Ansiju
Foto: N.N. | "Prirodni odabir" Alete Rajič na Festivalu animiranog filma u Ansiju

Film "Prirodni odabir", u režiji bh. animatorke Alete Rajič, biće prikazan na Festivalu animiranog filma u Ansiju u Francuskoj, koji bi trebalo da bude održan početkom juna.

Film će biti prikazan u okviru službene konkurencije kratkometražnog animiranog filma, na najcjenjenijem svjetskom festivalu animiranog filma.

Ovo je prvi bh. animirani film koji je ostvario ovakav uspjeh na internacionalnom nivou, a koji je, između ostalog, u posljednjih nekoliko mjeseci uvršten i u takmičarski program druga dva poznata i prestižna evropska festivala: "Monstra" u Lisabonu te "Animafest" u Zagrebu.

"Prirodni odabir" je inače u posljednjih pola godine svog festivalskog života prikazan u takmičarskim programima čak 16 svjetskih festivala i smotri animacije. Premijerno je prikazan na posljednjem Sarajevo film festivalu, u sklopu kratkometražnog takmičarskog programa, a u regiji je Rajičeva osvojila i nagradu za najbolju 2D animaciju na Međunarodnom festivalu animiranog filma u Banjaluci.

"Ogromna mi je čast biti nagrađena u Banjaluci, prvenstveno jer sam u gradu svojih prijatelja i divnih ljudi. Osim toga, nagradu sa mnom dijele i filmska ekipa iz Hrvatske, ali i mama i sestra koje su radile na filmu, te im ovim putem neizmjerno zahvaljujem. Posljednji i najvažniji razlog zbog kojeg mi nagrada za najbolju 2D animaciju toliko znači jeste čovjek koji me svemu naučio i koji bi sigurno bio najsretniji da je bio ovdje prisutan, ali sigurna sam da se negdje ponosno smiješi znajući da je opet bio u pravu. Ovu nagradu posvećujem sjećanju na svog voljenog oca", rekla je tada preuzimajući nagradu Aleta Rajič.

"Prirodni odabir" je nastao u produkciji studija "Neum" te koprodukciji sa "Zagreb filmom" uz finansijsku podršku Fondacije za kinematografiju BiH i HAVC-a (Hrvatskog audio-vizualnog centra).

Film donosi priču o ženi srni koja je živa skulptura, zarobljena u urbanim prostorima dosade i melanholije i u utopijskim muzejima gdje radi. Zabavlja se tako što se pretvara da je ljudsko biće, ali samo u pozama: čisti, ispija kafu, puši, spava. Problemi nastaju kada se na njenoj glavi u obliku dva roga pojave znakovi životinjskog bijesa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije