Film i serije

"Prirodni odabir" najbolji u Brazilu

"Prirodni odabir" najbolji u Brazilu
Foto: N.N. | "Prirodni odabir" najbolji u Brazilu

Bh. animatorka Aleta Rajič osmi put je nagrađena za svoje animirano ostvarenje "Prirodni odabir", ovaj put nagradom za najbolji kratki film na "FriCine Film Festivalu" u Brazilu.

Nagradu s Rajičevom dijeli filmski tim koji čine: Sanja Rajič Banjac, Jurinko Rajič, Rajna Rajič, Vjeran Šalamon, Juraj Sremec te Helena Magda Šalamon.

Film je u nešto više od godinu dana selektovan na više od 30 svjetskih festivala animiranog i igranog filma.

"Prirodni odabir" nastao je u produkciji "Studija Neum" te koprodukciji sa Zagreb filmom, uz finansijsku podršku Fondacije za kinematografiju BiH i HAVC-a (Hrvatskog audio-vizualnog centra).

Film "Prirodni odabir" priča je o ženi-srni koja je živa skulptura, zarobljena u urbanim prostorima dosade i melanholije i u utopijskim muzejima gdje radi. Zabavlja se tako što se pretvara da je ljudsko biće, ali samo u pozama: čisti, ispija kafu, puši, spava. Problemi nastaju kada se na njenoj glavi u obliku dva roga pojave znakovi životinjskog bijesa.

Riječ je o desetominutnom animiranom filmu, za čiji zvuk i muziku je zaslužan Vjeran Šalamon.

Ideja za film, prema riječima autorke, nastala je prije šest godina, a na njemu je radila četiri godine, paralelno uz studiranje.

"Proces je iscrpljujući, jer radim 2D animaciju na papiru, nakon koje slijedi kompjutorska obrada. Sama ideja nastala je iz škrabotine. Crtala sam trofej srne na zidu i pomislila što bi se dogodilo da oživi. Iz toga se razvio lik žene sa srnećom glavom koja radi kao nepomična skulptura u muzeju i pozira viseći kao trofej na zidu. Svaki dan mora provući glavu kroz rupu na zidu sve do trenutka kad joj počnu izrastati rogovi", pojasnila je Rajičeva svojevremeno.

Mlada autorka filma smatra da je animacija kvalitativno progresivnija i od igranog filma danas.

"Animacija za mene znači bol u leđima, trganje papira i beskrajne intervencije, ali zato neopisiv overflow", istakla je ona.

Aleta Rajič ljubav prema animaciji naslijedila je od svog oca, velikana animiranog filma i osnivača neumskog festivala animiranog filma NAFF Jurinka Rajiča.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije