Film i serije

Kako teče proces stvaranja animiranog filma?: "Animacikl" u Banjaluci

Kako teče proces stvaranja animiranog filma?: "Animacikl" u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija | Proces stvaranja animiranog filma: "Animacikl" od 30. maja do 2. juna u Banjaluci

BANJALUKA - Ovogodišnja manifestacija posvećena animiranom filmu "Animacikl" biće održana od 30. maja do 2. juna u Banjaluci, a učesnici su studenti animacije s akademija umjetnosti u Banjaluci, Zagrebu, Novoj Gorici, Sofiji, Skoplju i Beogradu.

"'Animacikl' ima za cilj da učesnicima i posjetiocima ponudi prikaz cjelokupnog procesa stvaranja animiranog filma. Studenti animacije iz različitih zemalja imaju zadatak da za dva dana raspoređeni u mješovitim timovima kreiraju kratke animirane filmove. Najbolji timovi i pojedinci biće nagrađeni", rekao je Igor Đurić, član Društva animacije u Republici Srpskoj, koje je organizator ove manifestacije.

Pojasnio je da ovaj događaj pruža sjajnu priliku studentima za simulaciju stvarnosti karijere profesionalnog animatora, uključujući rad pod pritiskom i saradnju unutar tima, što će studente dodatno pripremiti za buduće projekte, uključujući i završni rad i druge profesionalne obaveze.

Prateći program podrazumijeva projekcije studentskih animiranih kratkih filmova, grupnu izložbu, masterklas, koji će za učesnike održati Mladen Đukić, profesor s Akademije umjetnosti u Banjaluci, i Daniel Šuljić, profesor s Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, umjetnički direktor jednog od najznačajnijih festivala animacije "Animafest" i nagrađivani autor, kao i sjajan performans "Animacija na točkovima", koji će se održati na dan zatvaranja festivala, 2. juna, u banjalučkom parku "Petar Kočić", a koji je namijenjen djeci školskog uzrasta.

Organizaciju ovog festivala podržao je Audio-vizuelni centar Republike Srpske, a partneri su Akademija umjetnosti u Banjaluci, Arhitektonsko-građevinski fakultet te UG Centar za životnu sredinu i "Banjalučka kritična masa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije