Film i serije

Program ovogodišnjeg "Festa" gađa pravo u metu

Program ovogodišnjeg "Festa" gađa pravo u metu
Foto: N.N. | Program ovogodišnjeg "Festa" gađa pravo u metu

BEOGRAD - Međunarodni filmski festival i jedan od najvažnijih festivala sedme umjetnosti na Balkanu, beogradski "Fest", biće održan od 28. februara do 8. marta, i to 48. put, pod sloganom "Skupljači emocija" i biće u znaku Bekima Fehmiua kojem će ove godine biti deseta godišnjica smrti.

Slogan festivala direktno asocira na kultno ostvarenje "Skupljači perja", koje je daleke 1967. godine Fehmiua vinulo u sami vrh jugoslovenskog glumišta. Kako je najavljeno, na festivalu će biti održana retrospektiva Bekimovih filmova, a njegov lik imaće i centralnu ulogu u vizuelnom identitetu festivala.

Inače, 48. "Fest" u Sava centru svečano će otvoriti srpski film "Otac" Srdana Golubovića, koji će nekoliko dana prije Beograda imati svjetsku premijeru na 70. "Berlinalu". Na ovogodišnjem "Festu" će ukupno biti prikazano 96 filmova strane i domaće produkcije, a među gostima festivala su i Džon Malkovič, Kosta Gavras, Atom Egojan, Kristi Puju i niz drugih autora iz regiona.

Džon Malkovič je, kako je ranije objavljeno, dobitnik nagrade "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti, a isto priznanje primiće i reditelj Kosta Gavras, koji će predstaviti i svoj novi film "Adults in the room". "Beogradskog pobednika" dobiće i srpska glumica Mira Banjac, a nagradu će joj na svečanom otvaranju uručiti Uliks Fehmiu, poznati glumac i sin legendarnog Bekima Fehmiua, kome je posvećeno ovogodišnje izdanje festivala.

Ivan Karl, predsjednik Odbora "Festa", naglašava da za razliku od prošlih izdanja festivala, takmičarski program ove godine obuhvata i strane i domaće filmove.

"Proteklih pet godina festival je imao nekoliko takmičarskih programa. Takmičarski koncept jeste nepovratan proces, ovoga puta smo ga samo uobličili da bude interesantniji i za učesnike i za publiku. Čini ga 20 filmova, a nagrade će se dodeljivati u pet plus jednoj kategoriji - za najbolji film, režiju, mušku i žensku ulogu i scenario, kao i za najbolji debi, bez obzira u kojoj oblasti", rekao je Karl.

Ideja je, navodi on, da "Fest" zauzme i dokaže mjesto koje mu pripada po tradiciji, veličini, masovnosti i svim onim parametrima koje grad Beograd stvara, a to je da festival bude najznačajniji filmski na ovim prostorima.

Jugoslav Pantelić, umjetnički direktor "Festa", navodi da je u konkurenciji takmičarskog programa i Golubovićev film "Otac", po njegovim riječima, izuzetno djelo sa snažnom temom koje nikoga neće ostaviti ravnodušnim, a u kojem je ulogu karijere ostvario hrvatski glumac Goran Bogdan.

Članovi žirija ovogodišnjeg festivala biće Sebastijan Kavaca, slovenački glumac, Nataša Ninković, srpska glumica, Dana Budisavljević, hrvatska rediteljka, Klemens Šik, njemački glumac, i Nikola Ljuca, srpski reditelj.

Da žiri neće imati nimalo lak posao nagovještavaju riječi Jugoslava Pantelića, koji je ovogodišnji program nazvao smjelim, hrabrim, drugačijim i onim koji gađa pravo u metu. Festival će muzičko-scenskim performansom pod nazivom "Muzički kritičar" zatvoriti čuveni Džon Malkovič.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije