Film i serije

"Prohujalo sa vihorom" vraćen na repertoar uz napomenu da "negira strahote ropstva"

"Prohujalo sa vihorom" vraćen na repertoar uz napomenu da "negira strahote ropstva"
Foto: Screenshot / Youtube | "Prohujalo sa vihorom" vraćen na repertoar uz napomenu da "negira strahote ropstva"
N.N.

Jedan od najomiljenijih filmova u istoriji sedme umetnosti "Prohujalo sa vihorom" vraćen je na repertoar striming platforme "HBO Maks" uz propratna dva snimka odricanja od odgovornosti, u kojima se navodi da kultni film "negira strahote ropstva".

Prije nekoliko nedjelja Džon Ridli, Oskarom nagrađen scenarista filma 12 godina ropstva, rekao je da smatra da bi Prohujalo sa vihorom trebalo skinuti sa repertoara striming servisa i televizija zbog prikazivanja američkog juga prije Građanskog rata.

"Osim što ignoriše strahote ropstva, film podgrijava neke od najbolnijih stereotipa prema drugim rasama", naveo je Ridli, nakon čega je striming servis HBO Maks povukao film iz svoje ponude.

"Ovaj film je proizvod svog vremena i prikazuje neke od etničkih i rasnih predrasuda koje su nažalost bile uobičajene u Americi", objasnio je svoju odluku kablovski servis, dodajući da će kada bude bio vraćen na repertoar, Prohujalo sa vihorom uključivati neku vrstu upozorenja.

Film je sada vraćen na repertoar uz dva propratna snimka u kojima se diskutuje o istorijskom kontekstu ostvarenja.

U jednom snimku se objašnjava da je Prohujalo sa vihorom jedan od najpopularnijih filmova svih vremena, ali da je način na koji prikazuje Afro-amerikance bio kontroverzan čak i kada se pojavio u bioskopima.

"Američki jug je predstavljen kao svet milosti i lepote bez priznavanja brutalnosti sistema zasnovanog na robovlasništvu", navodi se u objašnjenju.

Drugi snimak je sat vremena dugačka panel-diskusija u kojoj se debatuje o komplikovanom nasljeđu kultnog ostvarenja.

Prohujalo sa vihorom je ljubavna priča o Skarlet O‘hari (Vivijen Li), ćerki vlasnika plantaže, i Retu Batleru (Klark Gebl). Film je bio velike komercijalni uspjeh, a osvojio je osam Oskara.

Međutim, Afro-američki pisci i aktivisti su se odmah pobunili protiv načina na koji je film prikazivao robove kao pasivne i poslušne, kao i činjenicu da se u ostvarenju osjeća doza sentimentalnosti u opisivanju američkog juga pre Građanskog rata.

Heto Makdanijel, koja je igrala sluškinju Mami, postala je prva Afro-amerikanka koja je osvojila Oskara i to za najbolju sporednu glumicu. Zbog rasne segregacije nije joj, međutim, dozvoljeno da sjedi sa ostalim članovima glumačke postave na ceremoniji dodele u hotelu "Ambasador" u Los Anđelesu.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije