Film i serije

Projekcija filma "Učitelj u lancima"

Projekcija filma "Učitelj u lancima"
Foto: N.N. | Projekcija filma "Učitelj u lancima"

NOVI GRAD - U amfiteatru Kulturno-obrazovnog centra u Novom Gradu večeras će biti prikazan dokumentarno-igrani film "Učitelj u lancima", autora Milana Pilipovića, koji govori o liku i djelu učesnika Sarajevskog atentata Veljka Čubrilovića i njegovoj porodici, najavljeno je iz ove ustanove.

Film je snimljen u produkciji Zavičajnog muzeja i uz podršku Gradske uprave Gradiška.

Autor filma, koji je rađen dvije godine, je Milan Pilipović, scenarista dokumentarnog dijela filma, kustos-istoričar Zavičajnog muzeja Bojan Vujčić, scenarista igranog dijela filma je direktor i glumac Gradskog pozorišta Gradiška Draško Vidović.

Osim Draška Vidovića, u filmu glume Zlatan Vidović, koji igra Veljka Čubrilovića, te Miljka Brđanin, Admir Mešić, Đorđe Janković i drugi.

Premijera je bila u Gradišci, kao dio projekta u okviru kojeg je u toj lokalnoj zajednici 21. septembra otvoren Trg Čubrilovića.

Milan Pilipović rekao je tada da je film sniman dvije godine, te da je ekipa prešla mnogo kilometara da bi sakupila sve istorijske podatke i razgovarala sa poznavaocima vremena pred Prvi svjetski rat, u kojem se Veljko Čubrilović upisao u istoriju.

"Došli smo do važnih dokumenata koji do sada nisu ni objavljeni. Razgovarali smo sa potomcima Veljka Čubrilovića i pokušali da u filmu objasnimo ko je on bio i kakva je bila njegova istorijska uloga", rekao je Pilipović.

On je dodao da je lik Veljka Čubrilovića fascinirao sve članove filmske ekipe, te da vjeruje da će takav osjećaj imati i gledaoci.

"Većina ljudi još nije svjesna značaja ovog čovjeka za demokratizaciju i oslobođenje naših krajeva, a prošlo je više od stotinu godina čekanja da se priča o Veljku Čubriloviću na pravi način afirmiše u njegovom rodnom gradu", rekao je Pilipović.

Učitelj Veljko Čubrilović, jedan od učesnika atentata 28. juna 1914. na austrougarskog prestolonasljednika nadvojvodu Franca Ferdinanda, obješen je u Sarajevu 3. februara 1915. godine.

Projekcija je zakazana u 19.00 časova, a besplatne ulaznice građani treba da preuzmu ranije, s obzirom na to da je broj mjesta ograničen, da bi bile ispoštovane epidemiološke preporuke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije