Film i serije

Projekcija filma "Univerzum bola" večeras u Banjaluci

Projekcija filma "Univerzum bola" večeras u Banjaluci
Foto: N.N. | Projekcija filma "Univerzum bola" večeras u Banjaluci

BANJALUKA - Nakon trebinjske, koja je ujedno bila i premijera ovoga filma u Republici Srpskoj, projekciju dokumentarca "Univerzum bola" režisera Ranka Đinovića banjalučka publika imaće priliku da pogleda u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor večeras sa početkom u 18 časova.

Film govori o stradanju Srba na Kosmetu i hronološki prati tragične događaje na toj teritoriji od 1998. godine naovamo, a prema riječima režisera, namijenjen je međunarodnoj zajednici i onima koji će se prepoznati u počinjenim zločinima nad Srbima. Povodom ovoga filma, Verica Tomanović, predsjednica Udruženja porodica nestalih i kidnapovanih na Kosmetu, kazala je da su uglavnom poznati počinioci zločina nad Srbima, ali da su izostale kazne.

Ipak, poruka dokumentarnog filma "Univerzum bola" glasi da potraga nikad neće prestati, a u filmu je iznesen podatak da je do sada identifikovano i predato 367 tijela stradalih Srba na KiM, a da se traga za još 547 nestalih.

Poput onih o kojima govori u filmu i sam prognanik iz Đakovice Đinović, koji danas živi na sjeveru Kosova i radi kao profesor na izmještenom Prištinskom univerzitetu, kaže da postoje tri razloga zašto je napravio ovaj film.

"Prvi je bol, tuga i očaj porodica čiji su najbliži ubijani i nestajali po raznim logorima na Kosmetu, drugi razlog je predačko nasleđe, da neprestano istrajem u borbi za porodicu i za sopstveni narod, veru i otačestvo i treći razlog je to da ukažem na povezanost dela međunarodne zajednice sa terorističkom organizacijom OVK, što će se u filmu jasno videti da traje i do današnjih dana", ističe Đinović.

Veljko Odalović, predsjednik Vladine Komisije za nestala lica, kaže da treba uporno govoriti o stradanju i zločinima nad Srbima na Kosmetu, te da je potrebno što više ovakvih kazivanja i svjedočanstava prikazanih u dokumentarnom filmu "Univerzum bola" koja, kako kaže, mogu da dopru do svjetskih metropola i onih koji će se prepoznati u zločinima. Posebno je teško, navodi Odalović, što poslije toliko godina nema odgovora niti pravde za žrtve.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije