Film i serije

Projekcija filma "Vještice" u NP RS

Projekcija filma "Vještice" u NP RS
Foto: Ilustracija | Projekcija filma "Vještice" u NP RS

BANJALUKA - Projekcija filma "Vještice" Benjamina Kristensena, uz razgovor sa dramaturgom Slavišom Radanom, u četvrtak, s početkom u 19 časova, biće održana na sceni "Petar Kočić" u Narodnom pozorištu Republike Srpske (NP RS).

"Film 'Vještice' je autorski projekat danskog režisera prve polovine 20. vijeka Benjamina Kristensena. Predstavlja njegovo lično istraživanje istorije progona 'vještica'. Materijal je prikupljao sa raznih strana, između ostalog koristio je spis 'Istorija običaja' istoričara i sakupljača Edvarda Fuksa, kao i spis 'Malj za vještice', objavljen 1486. godine - teološko djelo dvojice dominikanaca (Henrika Institorisa i Jakova Sprengera), koje govori o svijetu čarobnjaštva i u kome se iznosi čitav tada stvoreni sistem postupanja sa 'vješticama'", rekao je o filmu Slaviša Radan.

U uvodu "Malja za vještice", nastavlja Radan, nalazi se tekst papinske bule (pape Inoćentija VIII iz 1484. godine), koja je postavila temelje za progon "vještica".

"Danas se ova knjiga smatra jednim od najizopačenijih pisanih djela uopšte. Dovela je do pojave možda i najmonstruoznije ljudske djelatnosti ikad viđene", dodaje Radan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije