Film i serije

Projekcijom filma "Otac" počeo FEST

Projekcijom filma "Otac" počeo FEST
Foto: Tanjug | Projekcijom filma "Otac" počeo FEST

U Beogradu je večeras svečano otvoren 48. Međunarodni filmski festival - FEST projekcijom filma "Otac" u režiji Srdana Golubovića.

Prethodno je na svečanosti u Centru "Sava" glumici Miri Banjac uručena nagrada "Beogradski pobednik" za izuzetan doprinos filmskoj umjetnosti.

Film "Otac" prikazan je večeras u Beogradu samo nedjelju dana nakon svjetske premijere u Berlinu, gdje je odlično prihvaćen i od kritičara i od publike.

Glavne uloge u filmu, o borbi oca da mu se vrate djeca koju su mu oduzeta zbog siromaštva, tumače Goran Bogdan, Nada Šargin i Boris Isaković.

U narednih deset festivalskih dana publiku očekuje više od 300 projekcija u osam bioskopskih dvorana, 96 premijernih ostvarenja i program FEST Klasik, koji će odati počast Bekimu Fehmijuu, zaštitnom licu ovogodišnjeg FEST-a, kao i nedavno preminuloj Nedi Arnerić.

Ove godine biće dva takmičarska programa, pa će u glavnom takmičarskom biti prikazano 20 ostvarenja iz Srbije i svijeta, a u programu FEST fokus 19 hrabrog autorskog izraza.

U programu "Gala baj knjaz Miloš" biće prikazani holivudski hitovi i nova ostvarenja dobro poznatih reditelja kao što su Džim Džarmuš, Vudi Alen, Roman Polanski, Terens MaliK...

Zasad najveće interesovanje vlada za filmove "Grijeh" Andreja Končalovskog, "Divan dan u komšiluku" Marijel Heler i "Istina" Hirokazu Koreede.

Brojni gosti iz regiona i svijeta promovisaće svoje filmove - Kosta Gavras, Ogust Dil, Džulijan Sends, Atom Egojan, Dejvid Tjulis…

Legendarni Džon Malkovič izvešće 8. marta, na zatvaranju festivala, performans "Muzički kritičar", koji je osmislio Aleksej Igudesman.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije