Film i serije

Hrvatska režiserka projekciju svog filma na SFF-u posvetila žrtvama u Gradačcu

Hrvatska režiserka projekciju svog filma na SFF-u posvetila žrtvama u Gradačcu
Foto: Ustupljena fotografija | Hrvatska režiserka projekciju svog filma na SFF-u posvetila žrtvama u Gradačcu

SARAJEVO - Nakon tragičnog događaja u Gradačcu koji je potresao cijelu BiH, nakon što je Nermin Sulejmanović ubio bivšu suprugu Nizamu te još dvije osobe i sve to prenosio na Instagramu, hrvatska režiserka Vanja Juranić je projekciju svog filma "Samo kad se smijem" na Sarajevo film festivalu posvetila nastradalim žrtvama.

"Predivno mi je vidjeti, ne mogu reći dvoranu, ovo je još ljepše jer smo na otvorenome, na ovom predivnom mjestu. Željela bih se još zahvaliti Sarajevo Film Festivalu da su pozvali film. Vjerovatno ste nešto pročitali o filmu, ali samo ukratko: to je univerzalna priča o ženi koja je zarobljena u patrijarhalnoj sredini. Iako je žrtva, ona je aktivna i pokušava promijeniti situaciju kao što se jučer desio femicid u Gradačcu i ovu projekciju želimo posvetiti žrtvama Gradačca. Malo sam potresena. Nizama, ovo je projekcija posvećena tebi", rekla je Juranić.

Njen film je prikazan u okviru programa Open Air u Ljetnom kinu Stari Grad.

29. Sarajevo Film Festival na kojem će biti prikazano 235 filmova u 18 festivalskih programa opravdao je svoj status te i ove godine ugostio neke od najvećih svjetskih zvijezda.

Jedna od najslavnijih manekenki svih vremena Christy Turlington, režiser Danis Tanović i pjevač Bono sa suprugom Ali Hewson boravili su u Sarajevu i na ovogodišnjem SFF-u. Oni su susret ovjekovječili zajedničkom fotografijom. Zajedno sa Bonom u Sarajevo je stigao i gitarist benda U2 David Howell Evans, poznatiji kao The Edge na prikazivanje filma koji prati priču o poslijeratnom koncertu benda U2 u Sarajevu.

"Sarajevo je danas jedno čudo, ali ono je čudo jednako koliko je bilo i tada. Ono je danas takvo jer su ljudi odlučili da održe svoju sreću i humanost, za nas je privilegija da budemo prijatelji grada Sarajeva. Moramo biti sretni zbog filma. Danas je 30 godina od našeg koncerta koji je prikazan u filmu. Prolaze nas žmarci jednostavno, lijepo je ponovo biti ovdje", kazao je gitarista The Edge .

Glumac Goran Bogdan nije prošetao crvenim tepihom već je boravio na festivalskom trgu te je istakao da SFF ne propušta već dugi niz godina i da se nada da će tako i nastaviti.

Crvenim tepihom Sarajevo Film Festivala ponovo su dominirali političari, ali i poznate ličnosti iz drugih sfera javnog života. Tako su se ove godine na ovom prestižnom događaju pojavili glumica Jasna Đuričić, režiser Ademir Kenović sa suprugom Selmom, manekenka Džejla Glavović sa suprugom Mahirom, novinarka Christiane Amanpour, frontmen Kultur Shocka Srđan Gino Jevđević, glumica Alisa Čajić, ministar saobraćaja KS Adnan Šteta, ministar kulture i sporta Kenan Magoda, šef Delegacije EU Johan Satler, američki ambasador Majkl Marfi itd.

Drugog festivalskog dana publika je imala priliku pogledati ostvarenje "Lost Country", reditelja Vladimira Perišića koji je svjetsku premijeru imao na Filmskom festivalu u Kanu. Svoju svjetsku premijeru na SFF-u ove godine je imala serija “Rumi” međunarodne TRT-ove digitalne platforme Tabii original, a tim povodom će u Sarajevu boraviti glumci i zvijezde serije Bulent Inal i Kaan Yildirim.

U Galeriji Akademije likovnih umjetnosti u Sarajevu u nedjelju veče je otvorena izložba Milomira Kovačevića Strašnog „Prvo ratno kino Apollo“. Izložba se otvara u sklopu Festivala u Centru, a u sklopu 29. Sarajevo Film Festivala koji je povodom ove godišnjice organizovao filmski program pod nazivom „30 godina od Prvog ratnog kina Apollo“. Projekcije filmova održavat će se u podrumu Akademije scenskih umjetnosti, na istom mjestu kao prije 30 godina.

U februaru 1993. godine, u starom prostoru Obale, na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu nastalo je prvo ratno kino Apollo. Struja za projekcije filmova obezbjeđena je uz pomoć agregata, filmovi su prikazivani sa VHS- video opreme, a simbolična cijena ulaznice za projekcije bila je jedna cigareta.

Treće večeri festivala u Narodnom pozorištu su prikazani filmovi "La Palisiada", "Prošli život", “"Crveno nebo", “"Thelma & Louise" i “Bosanski lonac”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije