Film i serije

Proljećno izdanje Mreže festivala Jadranske regije od 11. do 21. aprila

Proljećno izdanje Mreže festivala Jadranske regije od 11. do 21. aprila
Foto: Ustupljena fotografija | Proljećno izdanje Mreže festivala Jadranske regije od 11. do 21. aprila

Vodeće regionalne filmske manifestacije udružene u Mrežu festivala Jadranske regije četvrtu godinu zaredom zajednički pozdravljaju dolazak proljeća uz besplatan filmski program Proljećnog izdanja, koje se održava od 11. do 21. aprila u kinima i online.

Kako je saopšteno iz Sarajevo film festivala, simultanim kino-projekcijama u Sarajevu, Beogradu, Herceg Novom, Ljubljani i Zagrebu 11. aprila u 18 časova Proljetno izdanje otvara film "Luksemburg, Luksemburg", prošlogodišnji dobitnik Adriatic Audience Award, nagrade publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije.

Film će biti besplatno prikazan u11. aprila u 18 časova u kinu Meeting Point u Sarajevu.

"Od 12. do 21. aprila na online platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba prikazat će se prošlogodišnji pobjednik Zagreb film festivala (ZFF) 'Kako se poseksati' i važan ekološki dokumentarac o globalnom problemu plastike 'Plastična fantazija'. Filmovi će biti besplatno dostupni na linku: https://ondemand.kinomeetingpoint.ba/page/mreza_festivala_proljetno_izdanje/", saopšteno je iz Sarajevo film festivala.

Dalje navode da je "Luksemburg, Luksemburg" humoristični i britki film o očevima i sinovima ukrajinskog reditelja Antionia Lukicha.

"Mnogo je lijepih mjesta gdje se može umrijeti. Luksemburg nije među njima. Kada saznaju da je njihov otuđeni otac bolestan u Luksemburgu, braća blizanci Kolja i Vasja odlaze na put kako bi se pozdravili s njime posljednji put. Hoće li muškarac kojeg zateknu biti isti onaj opaki frajer kojeg se sjećaju? Film je premjerno prikazan u programu Horizonti u Veneciji", pojašnjeno je dalje.

Pobjednički film 21. ZFF-a, "Kako se poseksati" britanske rediteljice Moli Maning Voker prati tri tinejdžerke koje planiraju najbolje ljeto ikada.

"U grčkom party gradiću Malia nema čega nema. Cuga, klubovi, dobra glazba i komadi - sastojci za tulum svih tuluma su tu. Jedna djevojka ima dvije misije, dobro se zabaviti i napokon stupiti u seksualne odnose. Naime, jedina je u društvu koja 'to' još nije obavila. Ova empatična i živa priča o prijateljstvu, mladoj seksualnosti i sazrijevanju ovjenčana je Nagradom Izvjestan pogled u Kanu", nevedeno je u saopštenju.

Dokumentarni film "Plastična fantazija njemačke rediteljke Ise Vilinger film je o globalnoj krizi plastike i jedan od najvažnijih prošlogodišnjih filmova na temu ekologije.

"Upoznajemo lobiste, znanstvenike i aktiviste dok pokušavaju stati na kraj katastrofalnoj proizvodnji plastike. Kružna proizvodnja, greenwashing, mikroplastika, emisije ugljika i klimatski rasizam samo su neke od tema o kojima progovara ovaj angažiran i temeljito istražen dokumentarni film. 'Plastična fantazija' dio je posebnog programa Mreže festivala Jadranske regije, Ecoscope, koji je osmišljen s ciljem podizanja svijesti o očuvanju prirode i ekološkoj održivosti", navode iz Sarejevo film festivala.

Proljećno izdanje jedinstveno je događanje koje okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo film festival (BiH), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija), Festival autorskog filma (Srbija) i Zagreb film festival (Hrvatska).

Program je besplatan za sve gledaoce s teritorija pet zemalja članica Mreže, uz prethodnu registraciju na platformi ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Mrežu festivala Jadranske regije podržava Potprogram MEDIA Programa Kreativne Europe i Ambasada Švicarske u Bosni i Hercegovini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije