Film i serije

Proljećno izdanje prestižnih filmskih festivala online od 6. do 15. maja

Proljećno izdanje prestižnih filmskih festivala online od 6. do 15. maja
Foto: N.N. | Proljećno izdanje prestižnih filmskih festivala online

SARAJEVO - Pobjednički filmovi Sarajevo film festivala (SFF), Zagreb film festivala (ZFF), Festivala autorskog filma (FAF) i Filmskog festivala Herceg Novi (FFHN) biće prikazani na proljećnom izdanju ovih festivala online, na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba.

Filmovi će biti dostupni online od 6. do 15. maja, stoji u saopštenju SFF-a.

U programu su četiri nagrađena filma - "Velika sloboda" Sebastiana Meisea (Njemačka, Austrija), "Oaza" Ivana Ikića (Srbija, Nizozemska, Slovenija, BiH, Francuska), "107 majki" Pitera Kerekesa (Slovačka, Češka, Ukrajina) i "Čuvar brata svoga" Ferita Karahana (Turska).

"Film 'Velika sloboda' je osvojio 'Srce Sarajeva' za najbolji film SFF-a, 'Zlatna kolica' za najbolji film ZFF-a i specijalno priznanje Festivala autorskog filma. Film 'Oaza' je nagrađen 'Velikom zlatnom mimozom' za najbolji film na FFHN i 'Zlatnim kolicima' za najbolji film ZFF-a. Film '107 majki' je osvojio specijalno priznanje na FAF-u u Beogradu", navodi se u saopštenju.

Ostvarenje "Čuvar brata svoga" osvojilo je nagradu publike za najbolji film Mreže festivala Jadranske regije - "Adriatic Audience Award" - zahvaljujući glasovima publike na sva četiri festivala. Uz filmove će kao bonus sadržaj na platformi Ondemand.kinomeetingpoint.ba biti dostupni i razgovori s autorima filmova.

Na inicijativu SFF-a, prvi put su se kao Mreža festivala Jadranske regije udružila četiri vodeća filmska festivala iz četiri zemlje istog govornog područja: SFF (BiH), ZFF (Hrvatska), FAF (Srbija) i FFHN (Crna Gora). Nakon zajedničkog programa koji su kreirali selektori ova četiri festivala, publika je izabrala najbolji film ovog programa. To je film "Čuvar brata svoga", koji će zahvaljujući osvojenoj nagradi publike od 23. maja biti u kinima širom bivše Jugoslavije.

Mreža festivala Jadranske regije podržana je iz programa "Kreativna Evropa - MEDIA".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije