Film i serije

Promocija Sarajeva kao grada filma UNESCO-a u Berlinu

Promocija Sarajeva kao grada filma UNESCO-a u Berlinu
Foto: Ilustracija | Promocija Sarajeva kao grada filma UNESCO-a u Berlinu

BERLIN - Za vrijeme održavanja 70. međunarodnog filmskog festivala u Berlinu održan je prijem povodom dodjele statusa grada filma UNESCO-a Sarajevu. Prijemu su prisustvovali brojni gosti, uključujući predstavnike međunarodnih filmskih festivala, filmske radnike i autore iz regije i svijeta, kao i predstavnike gradova filma UNESCO-a Rima i Potsdama.

Prisutne su pozdravili gradonačelnik Sarajeva Abdulah Skaka, direktor Sarajevo film festivala Mirsad Purivatra te ambasadorka BiH u Njemačkoj Jadranka Winbow. Na prijemu je istaknuto da je status Sarajeva grada filma UNESCO-a prilika za promociju i razvoj grada i povezivanje sa drugim kreativnim gradovima UNESCO-a. Kao jedna od prvih značajnih inicijativa najavljeno je uvođenje programa podsticaja za snimanje filmova i TV serija u Sarajevu kao atraktivnoj lokaciji za snimanje.

"Status UNESCO-a je veliko priznanje za našu bogatu filmsku tradiciju, uspješne filmske festivale i velike uspjehe domaćih filmskih autora. Uvođenjem poticaja za snimanje filmova i TV serija u Sarajevu očekujemo veliku ekspanziju filmske industrije i stvaranje novih prilika za obuku i zapošljavanje mladih kadrova u kreativnim industrijama", rekao je Mirsad Purivatra i pozvao prisutne filmske radnike da svoje sljedeće projekte snimaju upravo u Sarajevu - gradu filma UNESCO-a.

Sarajevo je dobilo status grada filma UNESCO-a u oktobru 2019. i tako postao član globalne mreže kreativnih gradova UNESCO-a, čiji je cilj unapređenje međunarodne saradnje gradova u skladu sa UNESCO-ovom globalnom misijom održivog urbanog razvoja i kulturne različitosti.

Status grada filma UNESCO-a Sarajevu je dodijeljen kao priznanje za dosadašnja postignuća u kreativnoj oblasti filma, kao i opredijeljenosti grada da film i kreativnost stave u središte svojih budućih razvojnih strategija. Tokom boravka u Njemačkoj delegacija Sarajeva - grada filma UNESCO-a se sastala sa umjetničkim direktorom "Berlinala" Karlom Šatrijanom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije