Film i serije

Promocija monografije o Draganu Nikoliću u Nišu

Promocija monografije o Draganu Nikoliću u Nišu
Foto: Ilustracija | Promocija monografije o Draganu Nikoliću u Nišu

Monografija "Gospodin mangup" o proslavljenom glumcu Draganu Nikoliću biće predstavljena 28. avgusta u Oficirskom domu u Nišu, najavio je danas izdavač "Laguna".

O jednom od najvoljenijih srpskih glumaca govoriće urednica monografije, poznata novinarka Radmila Stanković i glumac Tihomir Stanić.

Monografija "Dragan Gaga Nikolić - Gospodin mangup" urađena je na inicijativu "Grand kafe" kao omaž njegovom liku i djelu i u znak zahvalnosti za sav njegov trud, plemenitost i dugogodišnje prijateljstvo.

Ova umjetnička biografija nastala je u dogovoru "Grand kafe" sa Nikolićevom suprugom, proslavljenom glumicom Milenom Dravić, u želji da se javnosti prvi put predstavi jedinstveno svedočanstvo o glumačkoj i moralnoj veličini najvećeg šarmera i glumca uz čije su uloge odrastale generacije.

Priče brojnih eminentnih autora o velikom Gagi Nikoliću još jednom će podsjetiti sve poštovaoce njegovog rada koliki je bio "gospodin mangup.

Pola vijeka je Dragan Nikolić trajao na jugoslovenskoj i srpskoj umjetničkoj sceni, kao glumac u pozorištu, filmu i na televiziji, junak filmova koji predstavljaju bogatstvo nacionalne kinematografije.

"Imala sam tu privilegiju da smo drugovali više od četiri decenije, što je podrazumevalo i određenu bliskost. Sve te godine prijateljstva utkale su se u ovu monografiju, u čijoj osnovi je ljubav prema junaku jedne kinematografije, teatra i televizije", izjavila je Stanković.

Svoje priče i sjećanja na Gagu Nikolića ispričali su filmski kritičar Milan Vlajčić, pozorišni kritičar Aleksandar Saša Milosavljević, dramaturg i televizijski poslenik Predrag Perišić, pisac i akademik Dušan Kovačević, reditelji Dejan Mijač, Paolo Mađeli, Slobodan Unkovski, Ljiljana Todorović, Miloš Radivojević, Slobodan Šijan, Boro Drašković, Miroslav Lekić, Zdravko Šotra i Miloš Radović, i Dragoljub Draža Petrović, novinar i glavni urednik "Danasa".

Urednica fotografije je Goranka Matić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije