Film i serije

Promovisan film "Zvuci jednog kovača"

Promovisan film "Zvuci jednog kovača"
Foto: N.N. | Promovisan film "Zvuci jednog kovača"
Srna

MRKONJIĆ GRAD - U Mrkonjić Gradu je promovisan dokumentarni film "Zvuci jednog kovača", koji govori o očuvanju starih zanata, a nastao je u saradnji ove opštine i Udruženja građana "Srce Pegaza" iz Banjaluke.

Načelnik opštine Dragan Vođević rekao je da je film vrijedna dokumentacija koja će ostati upisana u istoriji grada i služiti kao edukativni materijal za buduće generacije.

"Cilj projekta je da od zaborava sačuvamo kovački zanat, koji je izuzetno težak i jedan od najstarijih kod nas, te da pokoljenjima koja dolaze i današnjim generacijama ukažemo na njegovu vrijednost", izjavio je Vođević sinoć novinarima.

Potpredsjednik Udruženja građana "Srce Pegaza" Biljana Radulović objasnila je da im je cilj da se što veći broj djece upozna sa starim zanatima, odnosno o tome kako se prije živjelo.

Radulovićeva je navela da je djeci ukazano na to koliko se materijala uloži u pravljenje jedne kose i koliko je radniku vremena potrebno da je napravi.

Snimanje filma podrazumijevalo je i druženje sa djecom, kao i posjetu kulturno-istorijskim znamenitostima i kovačkim radnjama ovog grada.

"Cilj je bio da djeca upoznaju kulturno-istorijsku baštinu i vide koliko je to nekada bio težak posao, a kako sada lakše dolaze do svojih ciljeva. Želimo da što više kod njih probudimo svijest o kvalitetu življenja koji smo nekada imali i da ovakvim primjerima izbjegnemo agresiju koja se javlja kod djece gledanjem raznih video-klipova", rekla je Radulovićeva.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije