Film i serije

Proslavljen 80. rođendan Betmena

Proslavljen 80. rođendan Betmena
Foto: Instagram | Proslavljen 80. rođendan Betmena

Kompanija "DC Comics" i brojni obožavaoci širom svijeta proslavili su 80. rođendan Betmena šaljući u nebo legendarni šišmiš signal.

Dan Betmena obilježava prvo pojavljivanje borca protiv kriminala i milijardera Brusa Vejna i njegovog maskiranog alter ega, a šišmiš signal je jedan od zaštitnih znakova ovog junaka i predstavlja spravu koju policija Gotama koristi kako bi pozvala Betmena u pomoć. To je ogroman reflektor koji, kad se upali, na nebu iscrtava Betmenov simbol.

Ljubitelji jednog od najpoznatijih superheroja su se okupljali širom svijeta, ali je najambiciozniji dio plana bilo slanje upravo ovog svjetlećeg signala.

Signal se najprije pojavio u Melburnu, a potom i u Tokiju, Berlinu, Rimu, Parizu, Londonu i još sedam gradova prije finalnog pojavljivanja u Los Anđelesu.

Čuveni heroj iza ogrtača šišmiša prvi put se pojavio 1939. godine u stripu objavljenom u Njujorku. Već tada je čuveni signal na nebu i zidovima zgrada postao zaštitni znak maskiranog junaka.

U ranim godinama Betmena serijal su crtali Bob Kejn i razni pomagači, a jedan od glavnih scenarista bio je Bil Finger.

Priča o Betmenu počinje kada Brus Vejn kao osmogodišnji dječak postaje siroče. Po povratku iz bioskopa tročlanu porodicu presreće ulični razbojnik Džo Čil i ubija dječakove roditelje Martu i Tomasa.

Brus se zaklinje na osvetu, a o njemu dalje nastavlja da se brine batler Alfred. Obučen u tamni kostim, na kojem se nalazi prikaz slijepog miša, bori se protiv lopova i kriminalaca.

Betmen ima brojne neprijatelje, od kojih su najpoznatiji Džoker, Pingvin, Ridler, Otrovna Ajvi, Ajsmen, Žena Mačka, a najbolji prijatelj mu je Robin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije