Film i serije

Prvi "Viva film festival" od 28. do 31. maja

Prvi "Viva film festival" od 28. do 31. maja
Prvi "Viva film festival" od 28. do 31. maja
Sandra Vukić

SARAJEVO - Prvi Festival religijskog, ekološkog i turističkog dokumentarnog filma u BiH, pod nazivom "Viva film festival", biće održan u Sarajevu od 28. do 31. maja.

Za učešće na festivalu prijavljeno je više od 400 filmova, a selektorska komisija odlučila je da će se za najbolja ostvarenja takmičiti 99 filmova, po 33 iz svake kategorije (religijski, ekološki i turistički film).

Selektovani filmovi su djela autora iz 48 zemalja, a brojna ostvarenja imaće svjetsku premijeru na prvom "Viva film festivalu".

"Svečano otvaranje festivala je 28. maja, od 19 sati, u 'Cinema City multiplexy' u Sarajevu, a tom prilikom će biti upriličena bh. premijera prvog 3D balkanskog igranog filma 'Peti leptir', reditelja Milorada Milinkovića", navodi se u saopštenju "Viva film festivala".

Poseban kuriozitet je da je "Viva film festival" prvi u regionu sa tematikom religijskog dokumentarnog filma, te je kao takav podržan od brojnih religijskih kulturnih društava, organizacija i istaknutih pojedinaca. Za kratko vrijeme postao je član međunarodne filmske organizacije IDA (International Documentary Association).

Festival se održava pod pokroviteljstvom visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, a nastao je na inicijativu članova UG VIVA iz Sarajeva, čiji su članovi filmski radnici i zaljubljenici u sedmu umjetnost, na čelu sa umjetničkim direktorom Ratkom Orozovićem, sarajevskim filmskim i pozorišnim režiserom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije