Film i serije

Prvi "Viva film festival" od 28. do 31. maja

Prvi "Viva film festival" od 28. do 31. maja
Prvi "Viva film festival" od 28. do 31. maja

SARAJEVO - Prvi Festival religijskog, ekološkog i turističkog dokumentarnog filma u BiH, pod nazivom "Viva film festival", biće održan u Sarajevu od 28. do 31. maja.

Za učešće na festivalu prijavljeno je više od 400 filmova, a selektorska komisija odlučila je da će se za najbolja ostvarenja takmičiti 99 filmova, po 33 iz svake kategorije (religijski, ekološki i turistički film).

Selektovani filmovi su djela autora iz 48 zemalja, a brojna ostvarenja imaće svjetsku premijeru na prvom "Viva film festivalu".

"Svečano otvaranje festivala je 28. maja, od 19 sati, u 'Cinema City multiplexy' u Sarajevu, a tom prilikom će biti upriličena bh. premijera prvog 3D balkanskog igranog filma 'Peti leptir', reditelja Milorada Milinkovića", navodi se u saopštenju "Viva film festivala".

Poseban kuriozitet je da je "Viva film festival" prvi u regionu sa tematikom religijskog dokumentarnog filma, te je kao takav podržan od brojnih religijskih kulturnih društava, organizacija i istaknutih pojedinaca. Za kratko vrijeme postao je član međunarodne filmske organizacije IDA (International Documentary Association).

Festival se održava pod pokroviteljstvom visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, a nastao je na inicijativu članova UG VIVA iz Sarajeva, čiji su članovi filmski radnici i zaljubljenici u sedmu umjetnost, na čelu sa umjetničkim direktorom Ratkom Orozovićem, sarajevskim filmskim i pozorišnim režiserom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije