Film i serije

Pratite nas na Google news

"Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu i Zvorniku

"Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu i Zvorniku
Foto: Srna | "Prvi kadar" u Istočnom Sarajevu i Zvorniku
Srna

ISTOČNO SARAJEVO - Međunarodni filmski festival "Prvi kadar" biće održan od 9. do 14. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku pod motom "Festival bez maske!", a u trci za Gran-pri "Stećak kneza Pavla" takmičiće se 30 filmskih ostvarenja.

"`Prvi kadar` i ove godine donosi najbolja svjetska filmska ostvarenja dokumentarnog i kratkog igranog filma, koja će se takmičiti u pet festivalskih selekcija", izjavila je danas Srni umjetnički direktor i selektor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prema njenim riječima, to su selekcije: "U fokusu" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova stranih autora, "Eks-JU u fokusu" - Regionalna selekcija dokumentarnih filmova autora sa eks-JU prostora, "Kratke priče" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora, "Ključ za film" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i "Novi pogledi" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

Ona je dodala da će filmove ocjenjivati žiri u sastavu: režiser i profesor Dragan Elčić, predsjednik žirija, te članovi Jovana Nikolić, producent, i Dejan Dabić, filmski kritičar.

"Na ovogodišnji konkurs Festivala prijavilo se 650 filmova iz cijelog svijeta. Autori su u vrijeme izolacije pokazali koliko je umjetnost važna u čovjekovoj borbi za opstanak i kako se kroz dokumentarnu i kratku formu filma mogu iskazati najdublja osjećanja i ideološki stav o svijetu u nama i oko nas. U selekciji filmova, koja je upravo završena, naći će se 30 najboljih filmskih ostvarenja, koja će se i ove godine takmičiti za prestižne umjetničke nagrade festivala: `Filmsku klapu`, `Pečat kneza Pavla` i glavnu festivalsku nagradu Gran-pri `Stećak kneza Pavla` za najbolji film festivala", navela je Štifanićeva.

Ona je istakla da moto "Festival bez maske" ovogodišnje manifestacije, koji će biti održan od 9. do 14. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku, podsjeća na istinske vrijednosti filmskih ostvarenja i težnju festivala da podstiče dokumentaristički pogled na svijet, bez skrivanja.

Direktor Festivala Vitomir Mitrić kaže za Srnu da je jedna od značajnih misija "Prvog kadra" školovanje i edukacija filmske publike.

"Uložićemo sve napore i organizacione kapacitete da bismo najveći dio filmskog programa održali pred publikom u bioskopu, uz poštovanje svih epidemioloških mjera zaštite. Festival bez maske, projekcije sa maskama!", poručio je Mitrić.

U okviru edukativnog programa Festivala, planirano je održavanje Filmske škole "Prvog kadra" sa radionicom animiranog filma, dok-master klas predavanjem i projekcijom značajnih animiranih i dokumentarnih filmova.

Osim toga, u pratećem programu Festivala biće održan dječiji filmski program "Kids fest", promocije filmskih izdanja, specijalne projekcije i program igranih filmova na "Prvom kadru", u okviru kojeg će premijerno u Republici Srpskoj i Federaciji BiH biti prikazan najnoviji film Darka Bajića "Ime naroda".

Četrnaesti Festival će na Svjetski dan borbe protiv fašizma i antisemitizma otvoriti dokumentarni film Aleksandre Mitrić Štifanić "Putovanje", emotivna priča o dvanaestogodišnjem dječaku koji se suočava sa prošlošću prabake koja je preživjela Aušvic.

Pokrovitelj Festivala je Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Festival sufinansiraju grad Zvornik, opštine Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo. Prijatelj festivala su Vodovod i kanalizacija Istočno Sarajevo.

Medijski pokrovitelji su Radio-televizija Republike Srpske i Novinska agencija Republike Srpske - SRNA.

Filmsku školu "Prvog kadra" sufinansira Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije