Film i serije

Prvi put u istoriji korejski film kandidat za "Oscara"

Prvi put u istoriji korejski film kandidat za "Oscara"
Foto: N.N. | Prvi put u istoriji korejski film kandidat za "Oscara"

Prvi put u istoriji jedan korejski film visoko se kotira kao kandidat za "Oscara". Ovo ostvarenje našlo se na trećem mjestu favorita, odmah iza "Irca" Martina Skorsezea i "Bilo jednom u Holivudu" Kventina Tarantina. Film "Parazit" režisera Bong Džun-Hoa već je zaradio 130 miliona dolara u svjetskim bioskopima.

Na predstojećem Filmskom festivalu u Roterdamu biće prikazan u crno-bijeloj verziji, što je takođe bila jedna od prvih Džun-Hoovih ideja. Slično je napravio i s trilerom "Majka", kojeg je prvo snimio u boji, da bi ga poslije pretvorio u crno-bijeli film.

Četvoročlana porodica Ki-Taeka je bliska, ali nezaposlena; pred njima je mračna budućnost. Sina Ki-Wooa preporučuje njegov prijatelj, student na prestižnom univerzitetu, za dobro plaćeni posao podučavanja, te se nada da će tako imati redovne prihode. Sa svim očekivanjima svoje obitelji, Ki-Woo odlazi na intervju. Stigavši u kuću gospodina Parka, vlasnika globalne IT kompanije, Ki-Woo susreće njegovu suprugu Yeon-Kia, lijepu mladu damu. Ali nakon prvog susreta između dviju porodica, uslijediće nezaustavljivi niz nezgoda…

Nakon "Sjećanja na ubistvo", prvog filma Bong Džun-Hoa, "Parazit" je najbolji dokaz da je Azija dobila važnog umjetnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije