SP Qatar 2022.

Film i serije

Rade Šerbedžija: Snimiću album od mojih autorskih pjesmama

Rade Šerbedžija: Snimiću album od mojih autorskih pjesmama
Foto: Dusko Jaramaz/Pixsell | Rade Šerbedžija: Snimiću album od mojih autorskih pjesmama
Tanjug

BEOGRAD - Glumac, književnik, reditelj i muzičar Rade Šerbedžija susreo se danas sa medijima u Lisabon bar Mts Dvorane povodom koncerata naziva "Eto pjesme" koje će održati pred Novu godinu 21. i 22. decembra u Beogradu i Novom Sadu.

Šerbedžija je naglasio da se uvijek raduje koncertima pred praznike koji su, kako kaže, ranije prije pandemije postali tradicija u Beogradu i Novom Sadu.

"Počeo sam sa koncertima te 1996. godine, tada su još buktali ratovi oko nas. Tada sam živeo u Londonu četiri godine, nisam ni dolazio u Beograd. Zakazali smo prvi koncert u Sava centru, iako ja nisam pjevač, ni muzičar. I onda su mi javili da je koncert rasprodat, te su organizovali još jedan. Valjda se publika mene uželjela da me vidi uživo", rekao je Šerbedžija povodom tih davnih rasprodatih koncerata u Sava centru koje nikada neće zaboraviti, prema sopstvenom priznanju.

"Te 96. godine bile su studentske demonstracije, tako pamtim, bila je takva atmosfera. I vremenom su moji koncerti postali tradicionalni, što nisam očekivao. Opet, mnogi znaju koji su me gledali, to i nisu samo koncerti, već više su kao predstave. Ima tu poezije, drame, šansone koje nisu ni naivne, več angažovane, uvijek su protiv nečega, pesme za život, za čovjeka", opisivao je dramski i muzički umjetnik koncept svojih koncerata, a decenijama je imao rasprodate nastupe u Sava centru.

Rade Šerbedžija će tako 21. decembra obilježiti povratak u Mts Dvoranu nakon uspješnog koncerta iz decembra 2018, a onda će sutradan 22.12. nastupiti u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, sa svojim poznatim bendom "Zapadni kolodvor".

Na tradicionalnim prednovogodišnjim koncertima, beogradskoj i novosadskoj publici, Rade Šerbedžija će predstaviti pesme sa novog albuma "Ne okreći se, sine", ali i neprolazne pesme "Ne daj se Ines" , "Imam pjesmu za tebe", "Meni se dušo od tebe ne rastaje", "Barbara", i druge iz svoje bogate muzičke karijere.

"Svaki moj koncert je drugačiji, uvijek ubacim nešto novo, tako da i sam sebe iznenadim. Zavisi i sa kim nastupam, eto ovde su sve profesori u "Zapadnom kolodvoru". Onda nekada nastupamo samo Miroslav Tadić i ja, a on ume biti veoma zahtjevan, nema mjesta improvizaciji, donekle je sličan i Vlatko Stefanovski. Ne mijenjam mnogo repertoar u odnosu na gradove, trudim se da bude sve to isto za sve", istakao je umjetnik misleći na veća mjesta na kojima nastupa po celom regionu i bivšim republikama Jugoslavije (Zagreb, Sarajevo, Skoplje, Ljubljana...).

Šerbedžija je za sada najavio jednog važnog i specijalnog gosta, a to je Muharem Serbezovski (72), istaknuti pjevač narodne muzike iz Makedonije, rođen u Skoplju, a romskog porijekla, aktivan od 1968. godine u karijeri.

"Serbezovski je sjajan, biće mi glavni gost, inače je završio studije prava, tako da u ekipi ćemo imati i pravnika, koji je napisao prvi rečnik romsko-srpskog jezika", najavio je Rade.

Album "Ne okreći se, sine" sa 11 numera predstavlja stvaralaštvo velikana regionalne muzičke scene.

Na posljednjem studijskom materijai su svirali članovi prateće grupe "Zapadni kolodvor" , među autorima su i Husein Hus Hasanefendić (lider pop rok grupe "Parni valjak"), koji je napisao hit "Eto pjesma" kako glasi i naziv koncerta.

"Hus, mozak "Parnog valjka" napisao je tu pjesmu za mene i tako sam odlučio nazvati ove koncerte, jer nosi neku lijepu poruku u naslovu. Kad se izgovori 'Eto pjesma', nosi nekakav oprimizam, iako ja imam i gorke stvari u mojim pesmama na koncertu. Isto tako, album se zove "Ne okreći se sine", prema mojoj pesmi koju sam napisao davne 1988. godine i posvetio je mom sinu Danilu, koji je tek napunio 17 godina", analizirao je umjetnik nazive koncerta i albuma i podsjetio na čuveni film "Ne okreći se, sine" (1956) reditelja Branka Bauera, prema istoimenom romanu i scenariju Arsena Diklića.

"Pjesma je zapravo poruka mom sinu i svim sinovima da se ne okreću za problemima svojih očeva, da samo gledaju u život naprijed. Moja zemlja je za mene sve ono što je nekad bila Jugoslavija. Svuda gdje odem želim da se tako osjećam. Poruka pesme bi bila ljudima da pokušaju živeti jedan bolji, ispravniji, dostojanstveniji život. Pogledajte samo šta nam se dešava u svijetu, taj rat u Ukrajini, to je sve toliki užas, da nemam reči", istakao je Šerbedžija i svjetske probleme koji tinjaju i eskaliraju do epskih razmjera.

Muzičar je najavio da će koncerti u prestonici Srbije 21.12. i u Evropskoj prestonici kulture Novom Sadu 22.12. trajati okvirno dva sata, i da mu tolika minutaža prija, i da mu je sve preko toga previše, i ne bi ostajao na sceni po tri sata.

Velika i značajna ekipa muzičara je sarađivala na albumu: Damir Urban je autor teksta za pjesmu "Govorila je tako tiho, tiho, tiho", čuveni spomenuti virtouz na gitari Miroslav Tadić svira na pjesmi "New York" Arsena Dedića, hrvatski gitarista Ante Gelo u pjesmi "Ostala si uvijek ista", autora Ðorđa Novkovića i Željka Sabola.

Na novom albumu se nalaze i saradnje sa Gabi Novak i Matijom Dedićem u Arsenovoj pjesmi "Od kako te ne volim", i "Na nešto me sjeća taj grad" koju je Rade otpevao sa autorom pjesme Darkom Rundekom.

Svoj autorski pečat je ostavio na pesmama "Šeherezada" i navedenoj "Ne okreći se sine" naslovna numera čije stihove upućuje sinu i mlađim generacijama.

Šerbedžija je aktuelni album promovisao na poslednja dva koncerta u Beogradu na sceni Botaničke bašte tokom leta 2021. i ove godine, kada je nekoliko hiljada posetilaca uživalo u njegovim dvočasovnim koncertima.

Svestrani umjetnik se osvrnuo na osvešćene probleme u svijetu tako što je citirao slavnog grčkog kompozitora Mikisa Teodorakisa (1925-2021), koji nas je naspustio prošle godine, a proslavio se hit filmom "Grk Zorba" (1964).

"Ne mogu da kažem da napuštam ovaj svijet sa ponosom, jer rođen sam kao čovjek, a danas smo na najnižem stepenu čovječnosti i nipodaštavanja života i jedinstvenosti, različitosti svakog bića. Gazimo sve, živimo u haosu bez zračka svjetlosti", zapisao je Teodorakis pred svoj vječni odlazak, a Rade je nadahnuto pročitao tu važnu poruku.

"Imam u planu da snimim i jedan album isključivo od mojih autorskih pjesama, i takav bismo i koncert održali, gdje bi bile samo te numere. Izbrojali smo da ima 25 pesama", najavio je moguće planove Šerbedžija.

"Radujem se ponovnom susretu i druženju sa vernom publikom i izvođenju pjesama sa novog albuma uživo. Jako sam zadovoljan kako je album prošao u regionu. To su sve pjesme o ljubavi, prijateljstvu, posebnog senzibiliteta, jedna nježna i sjetna ploča", poručio je Šerbedžija i pozvao publiku na lijepo druženje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije