Film i serije

Raspisan konkurs za 12. "Prvi kadar"

Raspisan konkurs za 12. "Prvi kadar"
Foto: N.N. | Raspisan konkurs za 12. "Prvi kadar"

Dvanaesti Međunarodni film festival "Prvi kadar" Istočno Sarajevo raspisao je konkurs za takmičarski program Festivala, a rok za prijavu je 1. jul.

"Pravo učešća na Festivalu, koji će biti održan od 12. do 16. novembra, imaju dokumentarni i kratki igrani filmovi, čija proizvodnja nije starija od dvije godine", izjavila je danas Srni umjetnički direktor i selektor "Prvog kadra" Aleksandra Mitrić Štifanić.

Prema njenim riječima, Filmovi će se takmičiti u pet festivalskih selekcija: "U fokusu" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova stranih autora; "Eks JU u fokusu" - Regionalna selekcija dokumentarnih filmova autora sa eks JU prostora; "Kratke priče" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova domaćih i stranih autora; "Ključ za film" - Međunarodna selekcija kratkih igranih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta i "Novi pogledi" - Međunarodna selekcija dokumentarnih filmova studenata filmskih akademija iz zemlje i svijeta.

On ističe da će se i ove godine autori takmičiti za prestižne festivalske nagrade: Filmska klapa, za filmove u studentskim selekcijama, Pečat "Kneza Pavla", za ostale festivalske selekcije i Gran pri za najbolji film festivala.

"Ovogodišnji festival biće održan pod motom `Prvi kadriraj!`. Ovaj moto podstiče filmske autore da tragaju za novim filmskim pričama i prvi ih zabilježe. Na taj način, festival pokreće inspiraciju i kreativnost u stvaranju filmskih ostvarenja sa upečatiljivim stavom. Moto festivala je i poruka mladima da se bave filmom i filmskom umjetnošću", poručuje Štifanićeva.

Ona dodaje da će, osim bogatog takmičarskog programa, publika i ove godine uživati u raznovrsnom pratećem programu Festivala, u okviru kojeg će biti održana Filmska škola "Prvog kadra" sa radionicama dokumentarnog i animiranog filma, DokMasterKlas predavanje, promocije filmskih izdanja, izložbe, projekcije najnovijih igranih filmova iz regiona, promocije filmskih festivala, Veče laureata, Veče velikana, Dječiji filmski program "KIDS Fest" i specijalne filmske projekcije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije