Film i serije

Reditelj Lordan Zafranović primio međunarodnu nagradu "Trebbia"

Reditelj Lordan Zafranović primio međunarodnu nagradu "Trebbia"
Foto: Youtube / Printscreen | Reditelj Lordan Zafranović primio međunarodnu nagradu "Trebbia"

​PRAG - Hrvatski reditelj Lordan Zafranović je među dobitnicima ovogodišnje međunarodne nagrade "Trebbia", koja mu je uručena na istoimenoj humanitarnoj gala večeri u Pragu.

Primajući nagradu u nedjelju, na svečanost u dvorani "Smetena" Gradskog doma u Pragu, Zafranović je zahvalio organizatorima događaja, porodici, kao i svojim praškim profesorima, posebno Elmaru Klosu (1910-1993).

"Pokazao mi je kako reditelj komunicira sa gledaocima. Film je magija. Nešto što nije shvatljivo, ali je sjajno", rekao je Zafranovič u svom kratkom obraćanju na češkom jeziku.

Zvanicama u dvorani, Zafranović je predstavljen kao jedan od predstavnika crnog talasa u jugoslovenskoj kinematografiji koji je diplomirao filmsku režiju u Pragu 1971. godine.

Iz njegovog bogatog stvaralaštva posebno je istaknuta ratna trilogija filmova "Okupacija u 26 slika" (1978), "Pad Italije" (1981) i "Večernja zvona" (1986).

Međunarodna nagrada "Trebbia" dodjeljuje se od 2001. godine dobitnicima iz svijeta u kategorijama za stvaralačku djelatnost, podršku kulturi i umjetnosti, doprinos dijalogu nacionalnih kultura i za životno djelo.

Dobitnicima se uručuje diploma i bronzana "Trebbia" statueta češkog skulptora Stefana Milkova, uz prenos na Češkoj televiziji i Slovačkoj televiziji.

Novi film Lordana Zafranovića "Djeca Kozare" trenutno je u fazi montaže, prenosi "Tanjug".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije