Film i serije

Pratite nas na Google news

Reditelj "Parazita" predsjedavaće žirijem 78. Festivala u Veneciji

Reditelj "Parazita" predsjedavaće žirijem 78. Festivala u Veneciji
Foto: wikipedia.org | Reditelj filma "Parazit" predsjedavaće žirijem 78. Festivala u Veneciji
N.N.

Reditelj "Parazita", Bong Džon-ho, predsjedavaće glavnim žirijem 78. Filmskog festivala u Veneciji u septembru, što je prvi put da jedan južnokorejski reditelj bude izabran na ovu poziciju.

Filmovi Bong Džon-hoa se nisu pojavljivali na Filmskom festivalu u Veneciji, ali on je ušao je u istoriju 2020. godine kada je njegovo ostvarenje Parazit postao prvi film na stranom jeziku koji je osvojio priznanje za najbolji film u skoro stogodišnjoj istoriji dodjele Oskara – i još tri Oskara u drugim kategorijama – pošto je osvojio i Zlatnu palmu u Kanu 2019. godine.

"Međunarodni filmski festival u Veneciji sa sobom nosi dugu i bogatu istoriju i čast mi je što sam utkan u njegovu prelepu kinematografsku tradiciju", naveo je Bong u izjavi. "Kao predsjednik žirija – i što je još važnije kao večiti filmofil – spreman sam da se divim i aplaudiram svim sjajnim filmovima koje je festival odabrao. Ispunjen sam iskrenom nadom i uzbuđenjem", dodao je reditelj.

Umjetnički direktor Venecijanskog festivala, Alberto Barbera, naglašava da je prva dobra vijest u vezi sa 78. filmskim festivalom u Veneciji to da je Bong Džon-ho sa oduševljenjem prihvatio da predsjedava žirijem i dodao da je Bong "jedan od najautentičnijih i najoriginalnijih glasova u svjetskoj kinematografiji".

"Neizmjerno smo mu zahvalni što je pristao da svoju strast pažljivog, radoznalog filmofila bez predrasuda stavi u službu našeg festival", napominje Barbera. "Zadovoljstvo mi je i čast što mogu da podelim radost ovog trenutka sa nebrojenim poštovaocima, širom svijeta, njegovih izvanrednih filmova".

Poznat po tome što je društvena pitanja utkao u ličnu dramu, Bong je ikona južnokorejske kinematografije još od šarmantnog, ali uznemirujućeg filma Sećanja na ubistvo iz 2003. godine. Domaćin iz 2006. bio je jedan od prvih južnokorejskih filmova koji je ostvario 10 miliona dolara od prodaje ulaznica.

Njegova naučno-fantastična parabola Ledolomca, u kojoj su glumili Kris Evans, Džon Hart, Tilda Svinton, Ed Haris i Oktavija Spenser, označila je Bongov proboj na međunarodnu scenu.

Reditelj je takođe proglašen i za jednu od "100 najuticajnijih ličnosti" u 2020. godini.

Venecija je 2020. godine izvela izuzetan podvig kao jedini vrhunski međunarodni festival koji je bio održan, mada u mnogo manjem izdanju, u septembru, neposredno prije početka drugot talasa kovida-19.

Zlatni lav je pripao veoma hvaljenom filmu Kloi Čao Nomadland, u kojem glumi Frensis Mekdarmand. Očekuje se da će ovaj film, koji je nedavno i od strane filmskih kritičara proglašen za najbolji, biti glavni pretendent na ostale filmske nagrade.

Planirano je da se 78. Venecijanski filmski festival održi od 1. do 11. septembra.

(RTS)

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije