Film i serije

"Rekvijem za gospođu J" srpski kandidat za nagradu Oskar

"Rekvijem za gospođu J" srpski kandidat za nagradu Oskar
Foto: Ilustracija | "Rekvijem za gospođu J" srpski kandidat za nagradu Oskar

Film "Rekvijem za gospođu J" Bojana Vuletića srpski je kandidat za nagradu Oskar, odlučila je Akademija filmske umetnosti i nauke Srbije.

Od 16 članova Akademije, osam je glasalo za ovaj film, dok je njih sedmoro podržalo ostvarenje "Slepi putnik na brodu ludaka" Gorana Markovića. Jedan glas je bio nevažeći. U konkurenciji je bio i film "Zona Zamfirova" drugi dio u režiji Juga Radivojevića, koji nije dobio nijedan glas članova Akademije.

"Za svakog reditelja, velika je stvar kada dobije priliku da radi novi film i kada, uz pomoć kolega, umetnika i prijatelja uspe da ga snimi. Snimiti film ovde je po sebi već veliki uspeh. Ako taj film, po sudu profesionalaca, bude i dovoljno dobar da bude izabran za srpskog predstavnika za Oskara - onda je to nešto što vas ispunjava posebnom vrstom zadovoljstva", kaže za Danas Bojan Vuletić.

"Rekvijem za gospođu J." govori o skromnoj sredovječnoj ženi i bivšoj administrativnoj službenici (igra je Mirjana Karanović), koja na godišnjicu smrti svog muža planira da se ubije. Gospođa J. je odlučila da završi sve svoje privatne i administrativne poslove da bi se ubila onako kako želi i ostavila svoju porodicu obezbijeđenu. Ali da bi sve to započela potrebna joj je samo jedna ovjerena potvrda - uvjerenje o radnom stažu za posljednjih 20 godina. U zemlji koja upravo prolazi kroz tranziciju i sveobuhvatnu reformu administracije, to će biti jako komplikovano. Film je svjetsku premijeru imao početkom godine u Berlinu i otada je nagrađen na brojnim festivalima. Inače, prije samo nekoliko dana Evropska filma akademija saopštila je da se "Rekvijem za gospođu J" našao među 51 igranim filmom sa Starog kontinenta koji će biti razmatrani za nagrade EFA.

"To je svakako priznanje da se, inače dugotrajan i neizvestan rad na jednom filmu, ponekad ipak isplati. Film je kolektivna umetnost u kojoj učestvuju pravi umetnici kao što su na ovom filmu: direktor fotografije Jelena Stanković, scenograf Zorana Petrov, kostimograf Lana Pavlović i mnogi drugi, na čelu sa producentom Nenadom Dukićem, tako ta zasluga apsolutno pripada i njima", priča Vuletić.

On ipak ističe da je jedna od najvažnijih stvari to da je američko tržište drugačije od evropskog. "Uspeh u Evropi ne znači i uspeh u Americi. Američka filmska akademija ima puno članova ali ne glasaju svi za ovu selekciju, već samo akreditovani članovi", kaže Vuletić.

Kako kaže, neophodno je angažovati dobrog publicistu, koji će sa distributerima organizovati specijalne projekcije u dva centra u Njujorku i Los Anđelesu. "Takođe, pre toga, u novembru se u Los Anđelesu održava nešto što se zove Američki filmski market u saradnji, posle toga sledi uži izbor, koje je korak do nominacija", dodaje Vuletić.

On objašnjava da će distributer filma "Soul Food Films" u saradnji sa koproducentom iz Rusije Aleksandrom Rodnjaskim, koji je jedan od vodećih ruskih producenata i koji je član Američke filmske akademije, napraviti strategiju prezentacije filma. "On ima mnogo više iskustva jer je njegov prethodni film 'Levijatan' bio nominovan za Oskara. Takođe je potrebna pomoć Ministarstva kulture i Filmskog centra Srbije koja će biti korišćena za promociju filma", precizira Vuletić.

Na pitanje koliko je priča o tranziciji u Istočnoj Evropi zanimljiva ljudima izvan granica Srbije, on odgovara da ova tema nije nepoznata ostatku svijeta. "Ipak mislim da je humor ono što čini ovu priču drugačijom i dopadljivom, čak i onima koju su umorni od ove teme. Takođe, koncentrisali smo se na emocije. Mislim da i tu leži univerzalnost. Životni problemi sa kojima se susrećemo više nisu samo rezervisani za Balkan. Na žalost, otuđenje, kriza identiteta, poremećeni odnosi u porodici u kontekstu neuspele socijalne tranzicije i opšte ekonomske krize predstavljaju univerzalni okvir koji se prepoznaje čak i u najrazvijenijim zemljama. Otuda univerzalnost ove priča. Ona bi mogla da se dešava bilo gde. Samo bi kostim i scenografija malo drugačije izgledali", zaključuje reditelj.

U konkurenciji i švedski "Trg", njemački "Niotkuda"...

Rok za prijavu kandidata za nagradu Oskar u kategoriji najbolji strani film ističe 2. oktobra. Do sada je poznato 17 naslova koje će razmatrati članovi Američke akademije. Na listi je švedski predstavnik film "Trg" u režiji Rubena Ostlunda, koji je nedavno dobio Zlatnu palmu u Kanu, dok Nemačku predstavlja ostvarenje Fatiha Akina "Niotkuda", a Gruziju film "Strašna majka" koja je nedavno nagrađen u Sarajevu.

Od filmova iz regiona poznato je da je hrvatski kandidata film Hane Jušić "Ne gledaj mi u pijat", dok iz Bosne i Hercegovine u Los Anđeles ide "Muškarci ne plaču" Alena Drljevića. Širi izbor biće objavljen sredinom decembra, dok će konačne nominacije biti poznate u januaru. Jubilarna 90. ceremonija dodjele Oskara zakazana je za 4. mart 2018. godine.

Osnovna socijalna prava danas zvuče kao naivna utopijska bajka

"Socijalne teme su apsolutno aktuelne i univerzalne. Na žalost, osnovna socijalna prava danas zvuče kao naivna utopijska bajka. Obespravljeni radnici i nakaradni zakoni koji povlađuju tržišnoj ekonomiji postali su normalna stvar. Mislim da je upravo naš zadatak da govorimo o tome. Da govorimo o nepravdi, o ljudima koji se ne vide, o temama koje nisu prijatne. Umetnost ne može da rešava te probleme, ali je naš jedini zadatak da o tome govorimo. Uvek", kaže Bojan Vuletić.

(danas.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije