Film i serije

Romani koje je kamera vinula u neslućene visine

Romani koje je kamera vinula u neslućene visine
Foto: N.N. | Romani koje je kamera vinula u neslućene visine

Od nastanka kinematografije pa do današnjeg dana popularni romani su bili jedan od glavnih izvora filmskih priča.

Ponekad su filmski autori bili vjerni štivu koje su adaptirali, dok su u drugim slučajevima pravili manje ili više izmjena. Među filmskim adaptacijama s predstavljene liste ima primjera i jednog i drugog, ali je zajedničko za sve njih da su u pitanju ostvarenja velike umjetničke vrijednosti, koja sigurno zavređuju vašu pažnju. Otkrijte u narednim redovima koje filmske adaptacije popularnih romana imaju posebno mjesto u istoriji sedme umjetnosti.

"Ubiti pticu rugalicu" (1962)

Roman spisateljice Harper Li je priča o toleranciji i saosjećanju, koja se dešava tridesetih godina 20. vijeka u Alabami, američkoj državi poznatoj po rasnoj diskriminaciji crnaca. U jednako voljenoj filmskoj adaptaciji Gregori Pek tumači glavnog junaka, advokata Atikusa Finča, koji prihvata da na sudu brani Afroamerikanca Toma Robinsona optuženog da je silovao ženu bijele rase.

"Kad jaganjci utihnu" (1991)

Jedan od najboljih trilera ikada je adaptacija istoimenog bestselera Tomasa Harisa. Džodi Foster u ovom filmu igra agenta FBI-ja Klaris Sterling, koja traži savjet od osuđenog serijskog ubice i kanibala, dr Hanibala Lektora, kojeg igra Entoni Hopkins, kako bi stala na put novom serijskom ubici, koji je policiji poznat jedino po svom nadimku Bafalo Bil, kojeg tumači Ted Levin.

"Borilački klub" (1999)

Pisac "Borilačkog kluba" Čak Palahnjuk imao je samo riječi hvale za filmsku verziju svog djela, koju je snimio Dejvid Finčer. Kao i roman, i film na originalan način prikazuje krizu smisla mnogih muškaraca u modernom svijetu, koji se u nedostatku boljih alternativa ponekad odlučuju na ekstremne poteze.

"Razum i osjećajnost" (1995)

"Razum i osjećajnost" je prvi objavljeni roman Džejn Ostin. Ova romantična priča je puno puta adaptirana za televiziju i veliko platno, ali je Ang Lijeva filmska verzija iz 1995. i dalje neprevaziđena. Ema Tompson i Kejt Vinslet u njoj igraju sestre Elinor i Marijen Dešvud, koje nakon smrti svog oca ostaju bez nasljedstva i prinuđene su da spas od siromaštva traže u braku s imućnijim muškarcima.

"Nema zemlje za starce" (2007)

Neo-vestern roman "Nema zemlje za starce" Kormaka Mekartija je kao stvoren za filmsku adaptaciju. To su prepoznala i braća Koen, koja su od ove uzbudljive priče napravila moderno remek-djelo sedme umjetnosti, koje je 2008. nagrađeno "Oscarom" za najbolji film.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije