Film i serije

Rusi žele snimiti film na Klobuku kod Trebinja

Rusi žele snimiti film na Klobuku kod Trebinja
Foto: N.N. | Rusi žele snimiti film na Klobuku kod Trebinja

U graničnom pojasu Trebinja s Crnom Gorom, u mjestu Klobuk, po čijim predjelima je slavni srpski režiser Emir Kusturica snimao svjetski poznati film "Na mliječnom putu" s Monikom Beluči u glavnoj ulozi, ponovo će se snimati filmski kadrovi, ali ovoga puta će glavni akteri biti Rusi.

Natalija Šatiljina, predsjednica Rusko-srpske fondacije za kulturu i nasljeđe, koja je proteklog vikenda posjetila Klobuk, istakla je da je o ovom srednjevjekovnom gradu - tvrđavi čitala roman, te da su u fondaciji koju vodi došli na ideju da bi se mogao snimiti film o Klobuku, napominjući da je u takvoj saradnji i šansa za unapređenje odnosa bratskih naroda.

"Fondacija koju ja vodim ima želju da ovdje snimi film i zahvalna sam gradu Trebinju i umjetniku koji je za ovo mjesto napravio spomen-ploču", kazala je Šataljina, koja je na Klobuku prisustvovala postavljanju spomen-ploče u znak sjećanja na ruske vojnike stradale ovdje 1807. godine u napoleonskim ratovima.

Kakav film bi bio u pitanju još je rano govoriti, kao i o njegovoj realizaciji i temi koja bi se najvjerovatnije i odnosila na vrijeme napoleonskih ratova i odbranu Klobuka.

U znak sjećanja na ruske vojnike stradale pod Klobukom u julu 1807. boreći se rame uz rame sa Hercegovcima i Crnogorcima, proteklog je vikenda postavljena spomen ploča u prisustvu trebinjskih i bilećkih lokalnih vlasti, kao i delegacije Ruske federacije, u kojoj je bio i gradonačelnik Rostova Velikog Andrej Los.

On je, zajedno sa predsjednikom opštine Bileća Veselinom Vujovićem potpisao Sporazum o bratimljenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije