Film i serije

"Ruski konzul" premijerno prikazan u Banjaluci (VIDEO)

"Ruski konzul" premijerno prikazan u Banjaluci (VIDEO)
Foto: Velibor Tripić | "Ruski konzul" premijerno prikazan u Banjaluci (VIDEO)

BANJALUKA - Novinarska premijera filma "Ruski konzul", rađenog po istoimenom romanu Vuka Draškovića, održana je večeras u banjalučkom "Cineplexxu Palas".

Nakon novinarske, za 20 časova zakazana je svečana projekcija kada ce se publici pokloniti brojni članovi filmske ekipe predvođeni rediteljem Miroslavom Lekićem.

Na konferenciji za medije, ovom prilikom, pored reditelja filma govorili su producent Dragan Đurović, montažer Petar Jakonić i glumci Nada Macanković, Svetozar Cvetković i Slaviša Čurović.

"Od 2003. godine, tačnije od 'Lavirinta' nisam radio na filmu. Posvetio sam se televizijskim serijama i ispostavilo se da mi je film nedostajao. 'Ruski konzul' dugo ceka da bude snimljen. Trebalo je da ga snimimo odmah posle 'Noža', ali tako je ispalo da smo tek sada uspeli. Nadam se da cemo uspeti snimiti i 'Molitvu', jer predugo sam zainteresovan za tu trilogiju Vuka Draškovica koju cine 'Nož', 'Ruski konzul' i 'Molitva'", istakao je Lekić.

Svetozar Cvetković za svoj lik doktora Muricija rekao je da je to negativac sa iskupljenjem.

"Probao sam da ga igram sa neke ljudske strane. Sa Lekom sam dugo pricao o tome. Bilo je pitanje da li bi trebalo da budem izuzetak u filmu, jer jedini sam etnički 'izmešan' sa svojim likom, ostali glumci donose likove koji su iste etničke pripadnosti kao i oni, ali mislim da sam uspeo i da to nije izgledalo karikaturalno", istice Cvetković.

"Film prikazuje kompleksan odnos srpskog i albanskog naroda, a radnja se odvija u Prizrenu 1973. godine. Glavni junak filma, srpski doktor Ilija Jugović po kazni dobija premještaj bolnicu u Prizrenu. Tu upoznaje profesora istorije Ljuba Božovića - Ruskog konzula, naizgled psihijatrijskog pacijenta. Protiv Božovića se okreću lokalni albanski moćnici, separatisti. Oni pokušavaju da isele Božovića, ali u njegovu zaštitu staje doktor Jugović", kraći je opis ovog filmskog ostvarenja.

Glumačku ekipu, kako je uoči premijere saopšteno iz "Cineplexxa Palas", čine Žarko Laušević (posljedni film koji je snimio prije smrti, 15. novembra 2023. godine), Nebojša Dugalić, Paulina Manov, Danica Radulović, Slaviša Čurović, Svetozar Cvetković, Nada Macanković, Visar Vishka, Mensur Shafqiu, Ljubiša Savanović.

Film "Ruski konzul" na redovnom repertoaru "Cineplexxa Palas" naćiće se od 14. marta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije