Film i serije

Rusko-srpski film "Brat Dejan" premijerno u Lokarnu

Rusko-srpski film "Brat Dejan" premijerno u Lokarnu
Rusko-srpski film "Brat Dejan" premijerno u Lokarnu

Film "Brat Dejan", u režiji Bakura Bakuradzea, koji govori o bivšem generalu u balkanskim ratovima koji je prisiljen da se krije od pravde, biće premijerno prikazan u glavnom takmičarskom programu 68. Filmskog festivala u švajcarskom Lokarnu, održan od 5. do 15. avgusta.

Ovo je novi film u produkciji Miše Mogorovića, a sutra će biti premijerno prikazan u Lokarnu, dok će reprizne projekcije imati naredna dva dana.

Reditelj te prve zvanične rusko-srpske koprodukcije, Rus gruzijskog porekla Bakur Bakuradze, učestvovao je sa svoja prethodna dva filma u pratećim programima Filmskog festivala u Kanu.

Glavnu ulogu u filmu "Brat Dejan" igra doajen srpske kinematografije Marko Nikolić, koji će i prisustvovati premijeri u Lokarnu.

Film prati posljednjih 12 mjeseci u životu Dejana Stanića, bivšeg generala, koji je posljednjih deset godina prisiljen da se krije od pravde, posebno od Haškog suda, zbog raznih optužbi u vezi sa njegovom vojnom službom. Konačno nalazi sklonište kod Slavka, starca koji živi u izolovanom planinskom selu. Pateći od potpune otuđenosti, Dejan ne samo da treba da se suoči sa novim okruženjem i novom realnošću, već neće moći da izbjegne ni svoju prošlost.

Film je u cjelini snimljen u Srbiji na srpskom jeziku, na lokacijama u Valjevu, Goču, Prijepolju, Pančevu, Fruškoj Gori, Titelu i Beogradu.

"Brat Dejan" je većinski finansiran sredstvima Ruske Federacije, a sufinansiran je sredstvima Filmskog centra Srbije.

Filmski festival u Lokarnu jedan je od festivala A kategorije, uz festivale u Berlinu, Kanu i Veneciji. Za glavnu nagradu, Zlatnog Leoparda, ove godine se takmiči 18 filmova, od kojih će 14 imati svjetske premijere.

(Blic.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije