Film i serije

Za Dan planete Zemlje u Sarajevu besplatna projekcija "Plastične fantazije"

Za Dan planete Zemlje u Sarajevu besplatna projekcija "Plastične fantazije"
Foto: Sarajevo film festival | Za Dan planete Zemlje u Sarajevu besplatna projekcija "Plastične fantazije"

SARAJEVO - Besplatnom projekcijom ekološkog dokumentarca "Plastična fantazija" Sarajevo film festival (SFF) će 22. aprila u 17 časova u kinu Meeting Point obilježiti Dan planete Zemlje.

Kako je saopšteno iz SFF-a, besplatne ulaznice preuzimaju se sat vremena prije početka projekcije.

Ekološki dokumentarac "Plastična fantazija" njemačke rediteljke Ise Vilinger istražuje globalnu krizu uzrokovanu plastikom.

"Kroz ovaj angažirani film upoznajemo se sa lobistima, znanstvenicima i aktivistima koji se bore protiv katastrofalne proizvodnje plastike. Kružna proizvodnja, greenwashing, mikroplastika, emisije ugljika i klimatski rasizam samo su neke od tema o kojima progovara ovaj angažiran i temeljito istražen dokumentarni film", navedeno je u saopštenju SFF-a.

Dan planete Zemlje obilježava se svake godine 22. aprila u cilju podizanja svijesti o problemima vezanim za globalno onečišćenje životne sredine. 

"Zvanična tema Dana planete Zemlje 2024. godine je 'Planeta protiv plastike' s kojom se zahtijeva da se proizvodnja plastike u svijetu smanji za 60 odsto do 2040. godine, a krajnji cilj za sve nas je da gradimo budućnost bez plastike za generacije koje dolaze. Plastika nije samo ekološki problem već i ozbiljna prijetnja ljudskom zdravlju. Plastika se razgrađuje u mikroplastiku i pri tome oslobađa otrovne hemikalije u našu hranu, izvore vode i zrak koji udišemo. U posljednjih deset godina proizvedeno je više plastike nego u cijelom 20. vijeku", pojašnjavaju iz SFF-a.   

Sarajevo film festival obilježavanjem Dana planete Zemlje želi doprinijeti podizanju ekološke svijesti te naglasiti važnost zajedničke odgovornosti u zaštiti okoliša.

"Projekcija filma održava se u sklopu Proljetnog izdanja Mreže festivala Jadranske regije, u okviru programa Ecoscope koji je osmišjen s ciljem podizanja svijesti o očuvanju prirode i ekološkoj održivosti", zaključeno je u saopštenju.

Proljetno izdanje jedinstveno je događanje koje okuplja vodeće regionalne festivale udružene u Mrežu festivala Jadranske regije: Sarajevo film festival (BiH), Filmski festival Herceg Novi (Crna Gora), Ljubljanski filmski festival (Slovenija), Festival autorskog filma (Srbija) i Zagreb film festival (Hrvatska).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije