Film i serije

"Sanditon": Iz nedovršenog romana Džejn Ostin izrasla hit serija

"Sanditon": Iz nedovršenog romana Džejn Ostin izrasla hit serija
Foto: N.N. | "Sanditon": Iz nedovršenog romana Džejn Ostin izrasla hit serija

Nakon što je serija "Bridgerton", autora Krisa van Dasena i producentkinje Šonde Rajms, bazirana na romanima Džulije Kvin, postala zvanično najgledanija "Netflixova" serija na engleskom jeziku, potražnja za istorijskim dramama naglo je porasla.

Rekord gledanosti koji podrazumijeva više od 600 miliona sati na "Netflixu", jednostavno, natrjerao je kritičare sa internet platformi da u posljednje vrijeme gledaocima preporučuju nove istorijske drame koje će biti bliske takmičarskom svijetu regentskog perioda londonskog društva, kakav je ponudio "Bridgerton".

Ovdje se sama po sebi nametnula serija "Sanditon". Riječ je o seriji Endrua Dejvisa, iza kojeg stoje projekti "Rat i mir" i "Gordost i predrasude", a koji je za svoje, sada već hit ostvarenje adaptirao nedovršeni roman Džejn Ostin.

U pitanju je priča o mladoj Šarlot Hejvud, koja se seli u pastoralno primorsko mjestašce gdje upoznaje čovjeka koji želi da ga pretvori u pomodnu Meku za turiste. Priča je napisana svega nekoliko mjeseci prije nego što je Džejn Ostin preminula i nikada nije doživjela neku adaptaciju.

Ova saga je svakako poput "Bridgertona" ispunjena brojnim intrigama i kompleksnim porodičniom, prijateljskim i ljubavnim odnosima.

Trenutno su objavljene dvije sezone serije, a iako je trebalo da bude otkazana, glasna navijanja obožavalaca uspjela su seriju "vratiti" i nedavno je potvrđeno da će izaći i treće poglavlje.

Jedanaest poglavlja nedovršenog romana Džejn Ostin, čija su objavljena djela još za njenog života (1775-1817) doživjela veliki književni uspjeh, iako ih je objavljivala anonimno, Endruu Dejvisu bili su inspiracija za prvu epizodu serije, a nakon toga, on je sam nastavio razvijati likove Ostinove.

"Džejn Ostin je prije smrti uspjela da napiše samo dio, ali kakav dio", rekao je Dejvis prilikom početka rada na seriji "Sanditon".

Radnja serije je smještena u gradić na moru Sanditon u kojem se događaju velike društvene promjene. Šarlot Hejvud mijenja svoj mirni seoski život za intrige i afere malog primorskog grada u usponu, nakon što pomogne Tomu i Meri, bračnom paru koji je imao nezgodu sa prevrnutom kočijom. Oni Šarlot pozvaju u Sanditon, u koji ova dolazi sa najboljom namjerom, da se uklopi i otkrije svijet koji primorsko mjesto, prirodno slobodnijeg ponašanja stanovništva, skriva.

Šarlot vrlo brzo shvata da je svakodnevica gradića prožeta tajnama građana koji najčešće nisu ono za šta se predstavljaju. Mlada žena uskoro će se naći usred vrtoglave romantične afere, a rezultat je raskošna priča, slična onoj u "Bridgertonu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije