Film i serije

Sarajevo film festival u izmijenjenom formatu

Sarajevo film festival u izmijenjenom formatu
Foto: SFF | Sarajevo film festival u izmijenjenom formatu
Agencije

Sarajevo film festival, 26. po redu, biće održan od 14. do 21. augusta u novom, prilagođenom formatu, u skladu sa svim aktualnim epidemiološkim mjerama, najavili su danas organizatori.

Planirano je da se filmske projekcije održe na lokacijama gdje je moguće kontrolisano i kontinuirano sprovoditi sve epidemiološke mjere.

Publici će na raspolaganju biti posebni ulazi i sektori za grupe od maksimalno 100 posjetilaca u otvorenim ili do 50 u zatvorenim projekcijskim prostorima, obavezna će biti propisana distanca između gledalaca, izvodiće se redovne dezinfekcije prostora, rigorozno će se sprovoditi obaveza nošenja maski u zatvorenim prostorima, a preporuka je i nošenje maski na otvorenom.

Ove godine Sarajevo film festival sa dijelom filmskog programa ide i u Mostar, jer je tamo novi otvoreni bioskop na trgu novoizgrađenog Tržnog centra Plaza.

Prvi put nakon 15 godina neće biti projekcija u Narodnom pozorištu, niti će na crvenom tepihu biti službenog protokola, to će, kako ističu organizatori, pričekati neka bolja vremena.

Da bi se izbjegle uobičajene gužve, gledaocima se preporučuje online kupovina ulaznica.

Filmski programi Sarajevo film festivala, predavanja i razgovori koji ga prate, prvi put će biti dostupni gledaocima iz cijele Bosne i Hercegovine putem online platformi.

Program CineLink dani filmske industrije, koji obično privuče oko 1.500 profesionalaca iz svijeta filma i Talents Sarajevo, festivalska platforma za obuku mladih filmskih profesionalaca iz Jugoistočne Evrope i Južnog Kavkaza, ove će godine biti održani u online formatu.

U skladu sa situacijom, prijema i žurki u organizaciji Festivala i festivalskih gostiju neće biti.

Direkcija Festivala poziva sve one koji planiraju organizaciju događaja u vijreme Festivala na sprovođenje svih propisanih mjera i brigu za sigurnost publike, gostiju i zaposlenih.

Direktor Festivala Mirsad Purivatra ocijenio je da je uz dugogodišnju podršku publike, partnera i brojnih pojedinaca i organizacija uključenih u aktivnosti, Sarajevo film festival danas veliki kulturni i društveni događaj sa ogromnim uticajem na ekonomiju grada i čitave BiH, te da je njihova dužnost kao odgovornih profesionalaca bila da ovogodišnje izdanje festival prilagode situaciji koju je nametnula globalna Covid-19 pandemija.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije