Film i serije

Sarajevska priča o nepredviđenoj ljubavi

Sarajevska priča o nepredviđenoj ljubavi
Foto: N.N. | Sarajevska priča o nepredviđenoj ljubavi
Neda Vukadin

Dugometražni film Igora Drljače, bosanskohercegovačkog reditelja, pod nazivom "Tabija" prvi put je javno prikazan na 71. međunarodnom filmskom festivalu "Berlinale", na velikom platnu otvorenog kina u glavnom gradu Njemačke.

Filmsko ostvarenje prikazano je u sklopu drugog dijela festivalskog programa pod nazivom "Generation 14 Plus", koji predstavlja jedan od dva takmičarska programa koji sažimaju najmoderniju međunarodnu kinematografiju za mladu publiku, ali i za sve ostale. Izbor za ovaj program fokusira se na filmove koji u svojim narativima i na filmskim jezicima mlade ljude shvataju ozbiljno.

Ostvarenje "Tabija" nastalo je u koprodukciji producentske kuće "SCCA/pro.ba" iz Sarajeva i "Time Lapse Picture" iz Toronta, Kanada, uz finansijsku podršku Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Fondacije za kinematografiju Sarajevo te fondova "Telefilm", "Ontario Creates" i "Eurimages".

Radnja filma smještena je u sadašnje Sarajevo i govori o ljubavi Faruka i Mone, dvoje tinejdžera koji dolaze iz različitih dijelova grada, a pripadaju i različitim slojevima društva.

"Jednog dana pojavio se dječak. Niko nije znao odakle dolazi. Kako je dječak rastao, počeo je sanjati o tvrđavi. Obišao je sve gradove u zlatnoj dolini, nadajući se da će pronaći pravu ljubav", piše u opisu filma.

Na internet prezentaciji "Berlinala" o filmu "Tabija" stoje rečenice: "Dječak upoznaje djevojku. 'Tabija' oscilira između trilera i bajke. U višeslojnim slikama film govori o romantičnim snovima mladih i istovremeno opipljivo dokumentira atmosferu poslijeratnog Sarajeva. U trenutku kada Mona i Faruk gledaju sa bijele tvrđave na grad u zlatnoj dolini, na svijet u kojem njihova veza nije predviđena, postoji i izjava ljubavi prema Sarajevu".

Uloge u filmu ostvarili su Pavle Čemerikić, Sumeja Dardagan, Jasmin Geljo, Kerim Čutuna, Alban Ukaj, Jelena Kordić Kuret, Bilal Halilović, Irena Mulamuhić, Hasija Borić, Farah Hadžić, Ermin Bravo, Dragana Varagić, Izudin Bajrović, Muhamed Hadžović, Maja Saklić, Sanin Milavić, te u svojoj posljednjoj filmskoj ulozi nedavno preminuli glumački velikan Dragan Jovičić.

Autorsku ekipu filma, pored scenariste i reditelja Igora Drljače, čine direktor fotografije Erol Zubčević, montažerka Ajla Odobašić, kompozitor Casey MQ, kostimografkinja Ina Arnautalić, scenografkinja Sanda Popovac, kasting direktorica Timka Grin. Producenti filma su Adis Đapo, Amra Bakšić Čamo, Albert Shin, Igor Drljača, Borga Dorter i Jordan Barker.

"To je u stvari ljubavna priča. Njih dvoje se zaljube, započnu vezu i zatim počinju brojne komplikacije", rekao je Drljača o filmu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije