Film i serije

Šarm jugoslovenskih filmova koji niko ne može dostići

Šarm jugoslovenskih filmova koji niko ne može dostići
Foto: N.N. | Šarm jugoslovenskih filmova koji niko ne može dostići

Zlatni period jugoslovenskog filma označio je nastanak kultnih filmskih ostvarenja koja su, i decenijama nakon raspada Jugoslavije i višestrukih promjena u svim sferama života na ovim prostorima, ostala na zavidnim pozicijama skale najgledanijih domaćih filmova ikad.

Domaća kinematografija iznjedrila je filmove uz koje smo odrastali, one koje su nam roditelji prepričavali, ali i filmove u kojima danas uživamo. Možemo reći i da su najbolji domaći filmovi oslikali različite periode naše zemlje, oblikovali stavove našeg društva i uticali na važne teme, opisujući bezvremenske motive, a sve to kroz komediju, dramu i druge žanrove.

Reditelji tadašnjeg vremena su se nerijetko trudili da nas nasmiju i razgale, obrađujući ozbiljne teme na komičan način i baveći se bezvremenskim motivima poput porodice, odrastanja i partnerskih odnosa.

Prema različitim izvorima, ovo su neki od filmova koji su obilježili naše kulturno stvaralaštvo i živote, čime su postali kulturni spomenici jednog vremena.

"Balkanski špijun" (1984)

Kada govorimo o briljantnim domaćim tekstovima, jednako dobroj glumačkoj postavi i komediji - drami za svakoga, nezaobilazna preporuka je film "Balkanski špijun" iz 1984. godine, nastao u režiji Dušana Kovačevića.

Film govori o paranoidnom i zbunjenom Beograđaninu (Danilo Stojković), koji je umislio da je njegov običan podstanar (Bora Todorović) u stvari terorista koji želi da sruši državu.

"Varljivo leto '68" (1984)

Komedija Gorana Paskaljevića, sa glavnim glumcem Slavkom Štimcem i svim njegovim pubertetskim ljubavima, relativno brzo je pokorila domaću kinematografsku scenu, a čini se da je taj film i danas jedan od vodećih.

Film je okupio samo najpoznatije domaće glumce, a među njima su Mira Banjac, Neda Arnerić, Dragana Varagić, Mija Aleksić, Danilo Bata Stojković i mnogi drugi.

"Maratonci trče počasni krug" (1982)

Skoro četiri decenije su prošle od stvaranja ovog filmskog, rekli bismo nedostižnog ostvarenja, a čini se da danas ne postoji stanovnik bivše Jugoslavije koji ne zna barem jednu repliku ovog filma Slobodana Šijana.

Radnja se vrti oko porodice pogrebnika u Jugoslaviji tridesetih godina i njihovih nezgoda, a sam film je nastao na osnovu pozorišne predstave.

"Ko to tamo peva?" (1980)

Najbolji domaći filmovi ne mogu proći bez ove kultne komedije, čije se replike i dan-danas prepričavaju u društvu. Proljeće 1941. godine, rat u Evropi traje.

Dotrajali autobus firme "Krstić i sin" sa grupom putnika kreće za Beograd, dan prije njemačkog napada na Jugoslaviju. Isprepletene sudbine likova uz karakterističnu muziku i danas zadržavaju gledaoce na TV kanalu gdje se emituje.

"Marš na Drinu" (1964)

Istorijska drama koja se smatra najpoznatijim ostvarenjem na temu Prvog svjetskog rata snimljenim u bivšoj Jugoslaviji. Radnja filma prikazuje Cersku bitku, koja se odigrala na samom početku rata.

Autori su insistirali na realizmu, a što se posebno moglo vidjeti i kroz crni humor i vulgarne riječi koje koriste protagonisti, a možda zbog toga i spada u najgledanije filmove s ovih prostora.

"Davitelj protiv davitelja" (1984)

Kontroverzni jugoslovenski film, okarakterisan kao triler-komedija, priča izuzetno neobičnu i zastrašujuću priču. "Davitelj" je izazvao oprečne reakcije te 1984. godine, a sa današnje tačke gledišta možemo zaključiti da je riječ o kultnom filmu, koji je bio odskočna daska za karijeru Taška Načića.

Uz talentovanu postavu, gdje se ističe i Sonja Savić, ovaj film će se još dugo zadržati na pomenutoj ljestvici.

"Valter brani Sarajevo" (1972)

Jugoslovenski partizanski film koji je doživio nevjerovatnu popularnost kako na našim prostorima, tako i u inostranstvu, naročito u Kini. Kada su u pitanju stari domaći filmovi, "Valter brani Sarajevo" je jedan od onih nezaobilaznih klasika!

Film je nastao kao interpretacija biografije stvarnog lika Vladimira Perića Valtera, antifašističkog borca za vrijeme Drugog svjetskog rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije