Film i serije

Sedmica njemačkog filma 2021. u MSU RS od 13. do 17. decembra

Sedmica njemačkog filma 2021. u MSU RS od 13. do 17. decembra
Foto: N.N. | Sedmica njemačkog filma 2021. u MSU RS od 13. do 17. decembra

Sedmica njemačkog filma 2021, u organizaciji Gete instituta u BiH, biće održana od ponedjeljka, 13. decembra, do petka, 17. decembra, s početkom od 19 časova u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci.

Kako saopštavaju iz ove institucije, filmski program donosi pregled pet odabranih filmova koji su bili prikazani na filmskom festivalu "Berlinale" 2020. godine, a koji imaju određeni tematski fokus, društveno su relevantni, socijalno angažovani i politički aktuelni. 

Tradicionalnu manifestaciju otvoriće njemačko-nizozemska drama "Berlin Aleksandarplac" (2020) reditelja Burhana Kurbanija, koji je dobio pet nagrada na "Berlinalu" 2020.

"Iz ekonomske krize Vajmarske Republike u današnju Saveznu Republiku klasični roman Alfreda Deblina 'Berlin Aleksandarplac' premješten je ovdje: Franc Biberkopf sada se zove Francis i pobjegao je iz Gvineje Bisao kako bi započeo bolji život u Evropi. Nakon oluje i brodoloma uspijeva da se spasi i kune se da će postati pristojna osoba. Kad je stigao u Berlin iskreno se potrudio da ispuni tu zakletvu, ali prijateljstvo s dilerom droge Reinholdom i društvene prilike u Njemačkoj okrenuli su se protiv njega", kaže sinopsis filma "Berlin Aleksandarplac".

Na večernjim projekcijama u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske publika će imati priliku da pogleda i njemačko-rusku dramu "Časovi persijskog" (2020) režisera Vadima Perelmana, zatim njemačku dramu "Predaleko" (2019) Sare Vinkenštete, duhovitu ljubavnu priču "Vrijedi izrečena riječ" (2019) njemačkog oskarovca Ilkera Čataka, a sedmica filma biće završena njemačkom dramom "Audicija" (2019) rediteljke Ine Vajse, dobitnice nagrade za najbolje filmsko ostvarenje na prestižnom Internacionalnom filmskom festivalu San Sebastijan u Španiji.  

"Gete institut tokom Sedmice njemačkog filma 2021. godine od jula do decembra na 10 lokacija u cijeloj Bosni i Hercegovini predstavlja izbor filmova koji su prikazani na filmskom festivalu "Berlinale" 2020. godine. Teme igranih filmova iz zadnje tri godine koje smo odabrali za vas imaju globalnu društvenu važnost: porast desničarskog ekstremizma te ksenofobija, prisilno raseljavanje i migracije, potraga za identitetom i suočavanje sa traumatičnim iskustvima i istorijom. Njemački režiseri drže ogledalo društvu i politici i pozivaju gledaoce na razmišljanje", kazala je Simone Voit, direktorica Gete instituta Bosne i Hercegovine.

Sve projekcije će biti organizovane u 19 časova uz poštovanje epidemioloških mjera te shodno tome broj mjesta je ograničen, a ulaz je besplatan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije