Film i serije

Serija "Blok 27" srpski "Stranger Things" za sve generacije

Serija "Blok 27" srpski "Stranger Things" za sve generacije
Foto: Dunja Dopsaj | Serija "Blok 27" srpski "Stranger Things" za sve generacije

Nova tinejdžerska misteri-horor serija "Blok 27" premijerno će biti emitovana od 19. februara na kanalu Superstar TV, a ova originalna i uzbudljiva priča uvući će gledaoce u novi, do sada neistraženi, tajni svijet u pokušaju da se pronađe odgovor na pitanje: "Zašto ne postoji 'Blok 27'?"

Publiku očekuje priča u šest epizoda o tinejdžerima Milici, Bogdanu, Darku i Rastku koje tumače mladi naturščici - Ema Pendleburi, Veljko Ilinčić, Stefan Lazić i Andrej Jovović.

Kreator ovih uzbudljivih i najavljivanih šest epizoda je Ivan Knežević, a reditelji su Milica Tomović i Momir Milošević, dok scenario potpisuju Ivan Knežević, Boris Grgurović, Ljubica Luković i Boban Jevtić.

Zaplet uzbudljive priče počinje nestankom četrnaestogodišnjeg Rastka u blokovima Novog Beograda, kad njegova sestra blizanka odlučuje da sama pronađe brata, koji je nestao u bloku koji zapravo ne postoji.

"Jedne noći nakon treninga, četrnaestogodišnji Rastko, uzoran đak i sportista, nestane u blokovima Novog Beograda. Milica, Rastkova sestra blizanka, besna na roditelje i nezainteresovanu policiju, odlučuje sama da nađe brata. Uz pomoć najboljeg druga Bogdana i Darka, mladog dilera u pokušaju, Milica od lokalnog čudaka saznaje da je Rastko u Bloku 27", piše u opisu serije.

Ipak, taj blok ne postoji. U izgradnji Novog Beograda baš broj 27 je preskočen. Milica, Bogdan i Darko polako razotkrivaju natprirodnu misteriju koja seže pedeset godina u prošlost, u doba kad je Novi Beograd građen. U isto vrijeme, inspektorka Sonja Nikolić, odrasla u blokovima, priziva sjećanja iz sopstvene prošlosti. Misteriozni prolazi, podrumi i atomska skloništa kriju ulaz u prostor izvan prostora - Blok 27.

Ostale uloge u TV seriji su povjerene Ivani Mladenović, Aleksandru Gligoriću, Dušanu Miloševiću, Strahinji Kostiću, Katarini Marković, Milovanu Filipoviću, Tatjani Kecman, Goranu Smakiću, Bojani Zečević, Branku Đuriću i mnogim drugima.

"Serija 'Blok 27' je šestodelna tinejdžerska horor natprirodna misterija smeštena u blokovima Novog Beograda. Novi Beograd sagrađen je šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog vijeka u ogromnim radnim pogonima zapošljavajući hiljade građevinskih radnika i mladih dobrovoljaca. Bio je simbol napretka Jugoslavije i superiornosti, ali što je još važnije, bratstva i jedinstva naroda. Ali kada je zemlja propala, tada su propali i ovi ideali", kazao je Ivan Knežević, kreator serije.

Kako kaže, Novi Beograd je propadao i bio je prožet kriminalom i siromaštvom. "Porodice su se raspale, a deca su bila prepuštena sama sebi. Rasla su, igrala se i zaljubljivala u beskrajnoj mreži hodnika, podruma i skloništa. Ova komplikovana istorija i slika davali su mitski kvalitet Novom Beogradu. Serija 'Blok 27' dodiruje to mitsko mesto detinjstva koje povezuje sve koji su odrasli u stambenom bloku i prvenstveno je usmerena na tinejdžere", izjavio je Knežević.

Serija je inspirisana projektima kao što su "Stanger Things" i "Dark", a i dalje je u velikoj mjeri srpska, prema riječima Kneževića, baš kao što "Stranger Things" koristi američko predgrađe i "Dark" koristi šumu i bunkere, "Blok 27" koristi socijalističke blokove kao mjesto radnje, vizuelni ukus i, što je najvažnije, jedinstvenu ličnu mitologiju, a namijenjena je svim generacijama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije