Film i serije

"Ime naroda": Bahatost kao doktrina političkih vođa, i nekad, i sad

"Ime naroda": Bahatost kao doktrina političkih vođa, i nekad, i sad
Foto: N.N. | Serija "Ime naroda": Bahatost kao doktrina političkih vođa, i nekad, i sad

Ugledni advokat, član ugarskog parlamenta i doživotni borac za prava i nezavisnost Srba u austrougarskoj Vojvodini, lik Svetozara Miletića predstavlja glavnog protagonistu serije "Ime naroda", čiju režiju potpisuje reditelj Darko Bajić, po scenariju Milovana Vitezovića. Glavna uloga pripala je glumcu Ljubomiru Bandoviću, a ovo ostvarenje trenutno se može gledati na Superstar kanalu.

Ostvarenje Darka Bajića je biografsko-istorijska drama o jednoj od ključnih ličnosti Novog Sada i srpske istorije uopšte - Svetozaru Miletiću.

On je naveo da su u seriji istorijski događaji prikazani iz ugla kćerke Svetozara Miletića - Milice Tomić, što seriju razlikuje od filma koji je prikazivan u bioskopima krajem 2020. godine. Bajić je u jednom razgovoru naveo da je ona jedna od prvih žena koje su se borile za rodnu ravnopravnost u 19. vijeku.

Naglasio je da je Milica heroina, ne samo Novog Sada, nego i cijele Srbije, upravo zbog toga što je bila jedna od prvih žena koje su se borile za rodnu ravnopravnost u 19. vijeku. Komentarišući prisustvo istorijskih tema na platnu srpske kinematografije, Bajić je istakao da se film pravi kako bi kreirao interakciju i dijalog.

"Lepota življenja je da kroz dijalog otkrivamo koliko smo dobri ili nismo. Nije u pitanju nikakav nacionalizam, već ljubav prema zemlji u kojoj živiš i saznanju o njenoj istoriji. Reditelji su tu da neke stvari otkriju i da svi zajedno analiziramo našu istoriju i ostavimo bolju zemlju za one koji dolaze", naveo je Bajić.

Glavni protagonista Ljubomir Bandović, koji igra Svetozara Miletića, rekao je: "Kada ispričate priču o Svetozaru Miletiću, imate utisak da pola planete bude obasjano, uzimajući u obzir činjenice šta je sve uradio".

Nakon što je više puta politički osuđivan, borbu Svetozara Miletića nastavile su njegova kćerka, prva žena novinar u Srbiji Milica Miletić i Jaša Tomić, Miletićev nasljednik u Srpskoj narodnoj slobodoumnoj stranci, koji će i proglasiti prisajedinjenje Vojvodine Kraljevini Srbiji 1918. godine. Serija je upravo priča o njima i njihovoj borbi.

"Da bih sebe, a potom celu ekipu, ubedio i poveo dva veka unazad, sa zadovoljstvom sam čitao izuzetno zanimljiva dela Svetozara Miletića, Milice i Jaše Tomića. A kako je snimanje odmicalo, bio sam sve više siguran da se za ova dva veka ništa nije promenilo. Što sam više snimao, svaka scena izgledala je kao neka savremena priča, kao vreme koje sada živimo. Pokušao sam maštom i svim rediteljskim sredstvima da pobegnem od pomisli da pravim savremen film. Čari epohe su pobedile i ispred naših očiju je nastajao istorijski spektakl. 'Bahatost u vlasti, gospodo!' Ova Svetozareva rečenica bila je vizionarska. Danas, u 21. veku, ona je postala doktrina većine političkih vođa u svetu", istakao je Bajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije