Film i serije

Serija "Porodica", šta se sve dešavalo u vili Mir prije 20 godina

Serija "Porodica", šta se sve dešavalo u vili Mir prije 20 godina
Foto: Youtube/Printscreen | Serija “Porodica“, šta se sve dešavalo u vili Mir prije 20 godina

Ove godine su dvije decenije od hapšenja Slobodana Miloševića, nekadašnjeg predsjednika Srbije i Savezne republike Jugoslavije. Na taj događaj - podsjetiće nas dramsko viđenje dešavanja pretočeno u mini televizijsku seriju "Porodica". Potpisuje je reditelj i scenarista Bojan Vuletić, a pet epizoda biće prikazano na RTS-u, svake večeri od 29. marta.

Tri nemirna dana u vili Mir - posljednji dramatični sati zajedničkog života tada najuticajnije porodice u Srbiji, uoči hapšenja Miloševića.

Ambiciozna i odvažna igrana rekonstrukcija potkrijepljena dokumentarnim zapisima, zasnovana na faktografiji, autentičnim snimcima, svjedočenjima aktera događaja. Ima i fikcije - neke scene bazirane su na pretpostavkama, uz dozvoljene umjetničke slobode.

"Mi smo bili svedoci toga kako je izgledalo to ispred kuće i u tadašnjoj vlasti saveznoj i republičkoj. Ali, malo ko zna kako se unutra porodica osećala, šta su oni radili, šta su mislili, da li su se pribojavali, čega su se pribojavali i čini mi se da je to ono najzanimljivije što će gledaoci imati prilike da vide", objašnjava reditelj i scenarista Bojan Vuletić.

Delikatna tema, kompleksne ličnosti - za glumce izazov, ogroman. Uz boju glasa, govor, pokrete, gestikulaciju, besprijekornu mimiku, evidentna je sličnost sa Miloševićem, u čiji je um u seriji - maestralno pronikao iskusni Boris Isaković.

“Nisam ni ovoga puta bežao od imitacije, ali na određeni način vi ne možete nikada da izgubite iz vida da ta imitacije može biti samo to. I zapravo kad se desi ono u glumcu da imitacija vas odvodi tamo u središte tog čoveka i kad ona počne da se spaja sa vama kao ličnošću, onda imate osećanje da ste na pravom putu“, navodi Isaković.

U priči koja se izdiže nad politikom, jer oslikava ljudske ranjivosti, inspirativan glumački prostor iskoristila je Mirjana Karanović, u ulozi Mirjane Marković.

"Ono što je meni bilo jako važno, to je da se oslobodim svega što je neka prethodna ili da ne kažem predrasuda ili neka slika unapred koju imamo o toj ženi, da bih mogla da iz jedne nule, jedne neutralne pozicije pristupim tom liku", ističe Karanovićeva.

Uz mnoge ličnosti iz tadašnjeg političkog života Srbije koje vidimo u seriji - pored ostalih Zorana Đinđića, Vojislava Koštunicu, Čedomira Jovanovića, u Porodicu su ušli i imaginarni likovi čije sudbine nose određenu simboliku - TV reporterka, kućna pomoćnica i jedna penzionerka.

(RTS.rs)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije