Film i serije

Pratite nas na Google news

Simfonijski orkestar HRT-a snima muziku za serijal o Tuđmanu

Simfonijski orkestar HRT-a snima muziku za serijal o Tuđmanu
Foto: N.N. | Simfonijski orkestar HRT snima muziku za serijal o Tuđmanu
Tanjug

ZAGREB - Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije (HRT) počeo je danas snimanje muzike za dokumentarno-igrani serijal "Predsjednik", koji se snima povodom 20. godišnjice smrti prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana, a čije se emitovanje na Javnom servisu očekuje u decembru ove godine.

Muziku za serijal koji za HRT snima nezavisna produkcijska kuća Intermedia grupa komponovao je poznati hrvatski kompozitor i dirigent Alfi Kabiljo, koji ujedno i diriguje Simfonijskim orkestrom HRT-a, prenijela je Hina.

Kabiljo je ocijenio da je riječ o, kako je rekao, vrlo zanimljivom projektu jer se radi o jednoj "fantastičnoj ličnosti, stvoraocu naše države".

S jedne strane, ističe, trebalo je stvoriti temu koja će se pamtiti, a s druge strane tu temu i čitavu orkestraciju staviti u Hrvatsku. 

"Koristio sam se folklorom iz nekoliko krajeva i čak sam našu himnu transformisao u tu muziku", rekao je Kabiljo.

Vladimir Brnardić, urednik HRT-ovog programskog odjeljenja Dokumentarni sadržaj koji je ujedno i urednik serijala, rekao je da će serijal, naručen povodom 20. godišnjice smrti predsjednika Tuđmana, imati 10 epizoda u trajanju od po 52 minute i obuhvatiće cijelu njegovu biografiju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije