Film i serije

Siniša Pavić dobitnik nagrade "Dositej Obradović"

Siniša Pavić dobitnik nagrade "Dositej Obradović"
Foto: N.N. | Siniša Pavić dobitnik nagrade "Dositej Obradović"
Tanjug

Televizijski i filmski scenarista, kao i istaknuti književnik Siniša Pavić dobitnik je prestižne nagrade "Dositej Obradović", koja je danas dodijeljena u Beogradu.

Laureat Siniša Pavić nije bio u prilici da primi lično nagradu, usljed bolesti, a umjesto njega, nagradu Zadužbine Dositeja Obradovića primio je njegov sin - Vladimir Pavić, profesor na Pravnom fakultetu.

Sin je pročitao govor svog oca, u kome kaže da je ovo veliki dan u njegovom životu, da mu je izuzetna čast što je dobitnik nagrade koja nosi ime Dositeja Obradovića, ali da je spriječen zbog više sile da lično prisustvuje događaju.

"Nema čoveka u Srbiji koji ne izgovara njegovo ime sa velikim uvažavanjem. Toliko toga je učinio za naš narod, a preminuo u vreme kada je Srbija krenula da se uzdiže", stoji u pismu književnika i scenariste Pavića o Dositeju Obradoviću.

Takođe, podvukao je saradnju sa režiserom Mihajlom Mišom Vukobratovićem, sa kojim je radio mnoge TV serije, kao i aktuelnu "Junaci našeg dobba" i istakao da je najviše zahvalan supruzi Ljiljani Pavić, sa kojom je u tandemu stvarao gotovo cjelokupan svoj opus na televiziji i filmu.

Pavić je autor brojnih scenarija za televizijske serije, među kojima se ističu "Vruć vetar", "Diplomci", "Bolji život", "Srećni ljudi i mnoge druge", a učestvovao je u pisanju scenarija za serije "Otpisani" i "Pozorište u kući".

Svečana akademija "Dositeju u čast" održana je u Narodnom pozorištu, na sceni "Raša Plaović", čiji je program vodila istaknuta dramska umjetnica Rada Ðuričin, koja je govorila o značaju rada Dositeja Obradovića.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije